SSK dan primleri geri almak hakkı
Bir yakınım 1995 yılında bir trafik kazasında vefat etti,ssk dan öğrendiğimiz; 288 gün çalışma ve prim ödenmiş,18 ay askerlik yaptığı için ''askerlik borçlanmasını yapsanızda toplam 828 gün olur 900 gün prim ödemeyenin yakınlarına emekli maaşı bağlanmaz'' şeklinde idi.Şimdi öğrenmek istediğim:
1)Bu konuda yapılabilecek başka birşey varmı?
2)Merhum bekar olduğu için ssk ya ödenen 288 günlük prim tutarını ana-babası geri alabilir mi?
3)Eğer geri alınbiliniyorsa bu ana-baba ne yapmalı,nereye,nasıl başvurmalı?
Bu yazıyı aşağıda ssk ile ilgili bölümünde sayın yyln' a hitaben sorup yazmıştım,herhalde arada kaldı görünmedi diye yeni başlıkla soruyorum,eğer konuyu bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim,şimdiden teşekkür eder iyi günler dilerim...
Re: SSK dan primleri geri almak hakkı
Sayın arkadaşlar bu sorduğum sorunun cevabını bilen yardımcı olacak bir kişi yok mu acaba sitede,yoksa soru mu dikkatten kaçtı?Lütfen,konuyu bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum...
Alıntı:
ayfer0607 rumuzlu üyeden alıntı
Hayır alamazlar.
Sayın ayfer0607,öncelikle cevaplandırdığınız için teşekkür ederim,ben Şükrü Kızılot'un bir yazısını okuyup bu yazıya istinaden sormuştum,yazının o bölümünü kopyalıyorum bir de siz bakın isterseniz yani bu hak mirasçılarına geçmiyor mu?İyi günler dilerim...
''' SSK primleri geri alınabiliyor
SİGORTALI olarak çalıştığı işyerinden ayrılan ve SSK'dan emekli aylığı bağlanmasına hak kazanamayanlar, yazılı olarak başvurmak koşuluyla, kendilerinin ve işverenin ödediği (malulluk, yaşlılık ve ölüm) sigorta primlerinin iadesini talep edebilirler.
Bu tür bir talepte bulunabilmek için; kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve işten ayrılmış olmaları gerekiyor. '''
Sn: onunox,
Sanırım prim ödeme gün sayısını etraflıca araştırdınız.Bulanan gün sayısı da, 1995 yılında 288 gün.
Buna göre cevap vermek gerkirse;
1-Ölen sigortalının eşine ve çocuklarına yapılacak ödemelerin tutarı, toptan ödenecek miktar aşağıda olması halinde, sosyal güvenlik kurumlarına tabi çalışmayan, 2022 sayılı kanuna göre bağlanan aylıklar hariç, buralardan her ne ad altında olursa olsun aylık ve gelir almayan ana babasına, % 25'er oranında toptan ödeme yapılır.
Ancak buna benzer bir soruya verdiğim cevapta da belirttiğim üzere, bunun için uğraşmaya değemez.
Şöyle ki; 288 gün primin 1.9.1995 tarihinden önceki 1995 veya 1994 tarihinde geçerli olan asgari kazanca göre ortalama olarak aylık 5.000.000 (5 YTL) olarak kabul adildiğinde, 288 gün (7,5 ay) karşılığında kazanç tutarı 40 YTL civarında olup, bunun da ortalama % 35 oranında prime tabi tutulacağı varsayıldığında, Kuruma ödenen prim 14 YTL olur ki, bu durumda ölen sigortalının eş ve çocuğunun bulunmaması ahlinde ana- babaya ödenebilecek olan toptan ödeme miktarı 7 YTL olacaktır.
Buna rağmen, bu para alınmak istenirse, ölen sigortalının çalıştığı en son işyerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğüne başvurulabilir.
Selamlar...
Sayın yyln,yanıtladığınız için çok teşekkür eder iyi günler dilerim...