Bağ-Kur emeklilik süresi aşımı
Merhabalar;
Benim sorum bağkur emeklilik süresi dolan bir kişiden tahsil edilmeye devam edilen primle ilgili;
Bağkurlu kişi emeklilik süresi geldiğinde borcu olduğu için emekli olamıyor, 08.2005 tarihinde emekli olmayı hak ediyor fakat borcu olduğundan dolayı emekli olamıyor, 05.2006 tarihinde ziraat bankasının verdiği krediyle(bu kredi herkesçe malum) emekli oluyor, şu anda her ay maaşından belli bir miktar kesilerek bu borç tahsil ediliyor. Fakat 08.2005 ile 05.2006 arasında da bağkurlu kişi için, sanki emeklilik için günü dolmamış gibi prim tahsil ediliyor, üstelik bu primlerin faizleri de tahsil ediliyor, emekli olduğu 05.2006 tarihinde ise 08.2005 ile 05.2006 arasındaki emekli maaşını alamıyor. Yukarıda bahsettiğim tüm bu meblağlar Ziraat bankasından alınan kredi borcuna dahil ediliyor.
Şimdi bu kişi için mahkemeye başvurulsa, bu 9 ay için emekli maaşı ve haksız yere tahsil edilen prim, yine haksız yere tahsil edilen primin faizi, ve zamanında ödenmeyen emekli maaşının faizi geri alınabilir mi?
Çok mantıksız bir uygulamave resmen soygun gibi geldi bana.
İlginize teşekkür ederim.
Re: Bağkur emeklilik süresi aşımı
Bir fikri olan yok mu yani?
sn.pathfinder,
Öncelikle bir konuya açıklık getirmek gerekir. Bu sitede kimse cevap yazmaya zorlanamaz. Bilse dahi yazmayabilir. Biraz sabırlı olmak gerekir. Sorduğunuz sorular uzmanlık gerektiren konulardır. Birde cevap veren değerli üyelerin zamanıyla ilgilidir.
Gelelim sorunuza;
Bağ Kurdan emekli olabilmek için , emeklilikte aranan yaş ve prim ödeme gün sayısı gibi şartları yerine getirmiş olmakla birlikte iki şeyin daha olması gerekmektedir.
a- Müracaat tarih itibariyle prim borcu olmayacak
b- Sigortalının emekliliğe müracaat ta bulunması şarttır.
İki şeyi birbirine karıştırmamak gerekir. Prim borcu olanlar bir dönem için bu uygulandı bazı bankalar bağkurun dışında emekli olacaklara bireysel kredi verdiler. sigortalı bu krediyi eline almadan banka bağkurdaki sigortalının sicil numarasını yazarak bağkurun hesabına yatırdı. Yani anlayacağınız Bağkur gidipte bankalara bu kişilere kredi filan ver demedi. Sizde yada sizin tanıdığı olan bağkura borcu olan kişi gidip bireysel kredi alarak bağkura borcunu ödeyip diğer şartları da yerine getirmişse emekliliğe müracaat edebiler yada siz edebilirsiniz.
Bahsettiğiniz tezden giderek, mahkemeye gitmeniz durumunda hiç bir şey elde edemezsiniz. Kazanmanız yüzde 1 bile değildir. Mevzuat çok net bir şekilde açıktır.
Bilgi edinmenizi rica eder, sosyal güvenli güzel günler dilerim.
öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
sonrasında ise üslubunuzla ilgili söylemek istediklerim var. kimseyi bana cevap vermesi için zorlamıyorum. sadece ricamı biraz da muzip bir dille ifade ediyorum. İnsanların sorularına cevap vermeniz, üslup bozma hakkını size vermez.
Uzatmak istemiyorum, sonuç olarak emek vermiş cevap yazmışsınız fakat benim sorum bulunan herhangi bir konu görürseniz bundan sonra lütfen siz cevap VERMEYİNİZ.
Yönetim notu .Sayın pathfinder üye olurken kabul ettiğiniz kurallarımıza göre kimsenin size cevap verme zorunluluğu yoktur. Böyle bir zorunluluk olmamasına rağmen soruyu sorup hemen arkasından cevap veren yok mu diye serzenişte bulunmanız bu sitede gündelik yaşantısından feragat ederek tamamen hiç bir maddi menfaaat beklemeden soruları tamamen gönüllülük esasına göre cevaplayan insanlara haksızlık ediyorsunuz. Size bu kuralı hatırlatanlara karşı olumsuz tavırlarınız hoş karşılanmamaktadır.
Kuralların hatırlatılmasının uslup bozma ile ilgisi yoktur. Sitemize ve sitemizde emeğe geçen herkeze saygılı davranmak bir ahlaki bir sorumluluk olduğu gibi aksine davranışlar site yönetimi tarafından üyeliğin sonlandırılması ile sonuçlanabilir. Yeterli cevap verildiği için konu kilitlenmiştir. Cevaplarımızı beğenmiyorsanız lütfen SORU SORMAYINIZ