Sigorta Anlaşmalarıyla ilgili
Arkadaşlar yardıma ihtiyacım var.Soru şudur:
İki tacir arasında bir sigorta poliçesi düzenlenmiş ve anlaşma metnine temmerrüd durumuna ilişkin şöyle bir madde konulmuştur: "Taraflardan birinin temerrüde düşmesi halinde uygulanacak olan temerrüd faizi azami % 50 'dir."
Peki bu durumda gerçekten temerrüd durumu sözkonusu olduğunda faiz olarak % kaç uygulamamız gerekiyor. %50 uygulayabileceğimizi düşünmüyorum çünkü anlaşmada "azami" kelimesi kullanılmış.
Yardımcı olabilen olursa ve bunu gerekçesi ile sunabilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden herkese çok teşekkür ediyorum,
iyi günler,
Leena
Re: Sigorta Anlaşmalarıyla ilgili
Alıntı:
İki tacir arasında bir sigorta poliçesi düzenlenmiş ve anlaşma metnine temmerrüd durumuna ilişkin şöyle bir madde konulmuştur: "Taraflardan birinin temerrüde düşmesi halinde uygulanacak olan temerrüd faizi azami % 50 'dir."
Anlamadım????
Fırat bey merhaba,
öncelikle sorumun çok da anlaşılmayacağını farkındaydım..fakat bana da aynen bu şekilde sorulduğu için doğrudan sorulduğu gibi yazmak istedim.Henüz stajer olduğum için özellikle bu konuya da çok fazla vakıf olmadığımı belirtmek istiyorum.
Fakat anladığım kadarı ile sorulmak istenen şu: iki tacir arasında herhangi bir konuda bir sözleşme yapılıyor (ki bana yöneltilen soruda bu sözleşme sigorta ile ilgili idi!) ve sözleşme metninde deniliyorki "taraflardan birinin temerrüde düşmesi halinde azami %50 faiz uygulanacaktır"
Peki temerrüdün gerçekleşmesi durumunda gerçekten uygulanması gereken faiz nedir? çünkü işin içine "azami" kelimesi girdiği ve bu da faizin en yüksek haddini içerdiği için bunu uygulamamız doğru olmaz diye düşünüyorum.
teşekkürler...
Sigorta sözleşmesinden kastınız nedir? Bu eğer bir sigorta şirketi ile tacir bir tüzelkişilik arasında ise durum farklıdır. Hiç bir sigorta şirketi kolay kolay faizini alarak sigorta akdinin devamına razı gelmez, poliçeyi iptal eder.