Sözleşme Bitiminden Evvel Kira Sözleşmesini Feshetme
10.07.2007 tarihinde "2"yıl geçerli bir kira sözleşmesi imzalayarak bir ev kiraladım.Fakat taşındık taşınalı üst kattaki komşularımızın defalarca uyarmamıza rağmen gece gündüz bizi çok rahatsız etmeleri sebebi ile evden çıkmak istiyorum.
Böyle bir durumda kira sözleşmesini feshetme hakkım var mıdır?Ben evden çıkarsam ev sahibi hukuki yollardan ne gibi sonuçlar alabilir?
Tüm değerli uzman görüşleri için şimdiden şükranlarımı sunuyorum...
Saygılarımla;
Re: Sözleşme Bitiminden Evvel Kira Sözleşmesini Feshetme...
Üst komşunun yaptığı gürültü evin kusuru anlamına gelir mi, bilemiyorum.
Öncelikle üst komşunuzu ilgili yerlere şikayet edebilirsiniz.
Gerekirse üst komşunun mülk sahibi bile olsa, komşulara rahatsızlık verdiği için evden tahliyesi söz konusu olabilir.
Sayın Şeytanın Avukatı;
Üst kattaki komşularımızı gerekli yerlere şikayet etmekle bir sonuç alabileceğimi sanmıyorum.Zira yaptığı gürültüler gece çok yatma,sabah çok erken kalkma,masa ve sandalyeleri çok gürültü ile çekme,çocukların koşması vs.gibi gürültüler....Bunlar başka insanlara dokunmayabilir.Fakat biz karı-koca yoğun çalışan ve geceleri erken uyuma ve dinlenme ihtiyacı hisseden insanlar için sorun olabiliyor....
O halde soruyu size soruyu şöyle sorsam:
Kiracının"hiçbir sebep göstermeksizin"sözleşmeyi feshedip evden çıkma hakkı var mıdır?Kanun zoruyla bile olsa bir insan bir evde zorla oturtulamaz diye düşünüyorum?
Kiralayana, kiralananı akitten olan kullanmaya yararlı bir halde kiracıya teslim etmek ve kira süresi boyunca da, bu halde bulundurmak mükellefiyeti getirilmiştir. Kiralananın sözleşme ile amaçlanan kullanılmaya elverişli bir halde bulunmadığından dolayı aktin feshini isteyen kiracının öncelikle uygun bir süre tayin ederek, bu ayıbın bu zaman zarfında bertaraf edilmesini istemesi ve bunun gerçekleşmemesi halinde, akti fesihte haklı olduğunu kanıtlaması gerekir.
Ancak sizin rahatsızlıklarınızın bu kapsamda değerlendirilmeyeceği kanısındayım. Komşularınız hakkında şikayette bulunabilir, ev sahibinizi bilgilendirerek bu konuda yardım talep edebilirsiniz.
Sayın Av.Esin Kılıç Erdoğan,
Öncelikle ilginiz ve değerli bilgileriniz için teşekkürler...
Peki ben evden çıkarsam ve ev sahibi beni mahkemeye verirse ne gibi sonuçlar alabilir?İki yıllık sözleşme bedelini kendisine öder miyim?
Oturmadığım ve kullanmadığım bir ev için, ortada sözleşme bile olsa, kira vermek hukuki bir durum mudur?
Söz konusu problemde ev sahibinin herhangi bir kusuru yok.
Ev sahibi haklı olarak geri kalan ayların kirasını talep edebilir. En azından dairenin boş kaldığı süre boyunca kirayı sizden tahsil eder.
Ev sahibi ile anlaşarak, yeni bir kiracı bulabilir, yeni kiracıyla sözleşme yapılmasından sonra evi boşaltabilirsiniz.
Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanunda hüküm bulunmayan hallerde Borçlar Kanunun ilgili hükümleri devreye girer
Madde 1 - Belediye teşkilatı olan yerlerle, iskele, liman ve istasyonlardaki gayrimenkullerin (Musakkaf olmıyanları hariç) kiralanmalarında kiralıyanla kiracı arasındaki hukuki münasebetlerde bu kanun ile Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümleri tatbik olunur.
ilgili hüküm
4 - KULLANMANIN MÜMKÜN OLAMAMASI
Madde 252 - Müstecir, kendi kusurundan yahut şahsında hadis olan mücbir bir sebebten dolayı mecuru kullanamadığı yahut mahdut surette kullandığı takdirde mucir, mecuru akit dairesinde kullanmağa hazır bulundurmuş oldukça; müstecir, kiranın tamamını vermekle mükellef olur.
Bu takdirde mucir, sarfıyattan tasarruf eylediği miktarı ve mecurun diğer suretle kullanılmasından elde ettiği menfaatleri kiraya mahsup etmeğe mecburdur.
Mucip akdin icrasını tahammül edilmez bir hale getiren sebepler hudusünde, iki tarafın akdi feshetmek hakları mahfuzdur.
Üst kattaki komşunun gürültüsü, herhangi bir şikayet, üst kata ihtar vs. dahi olmadan nasıl
"Mucip akdin icrasını tahammül edilmez bir hale getiren sebepler hudusünde, iki tarafın akdi feshetmek hakları mahfuzdur."
hükmüne tabi tutulabilir? Bu konuda emsal karar var mıdır?