Ödenmeyen kira için ihtarname
Günaydin,
Kiracim 4 aydir kiraya verdigim evimin kirasini ödemiyordu kendisi ile konusarak halletme yoluna basvurmama ragmen maalesef olumlu sonuc alamadim ve 08agustos 2007 teblif tarihli noter kanali ile ihtarname cektim temerrut suresi dolmasina ragamen halen odeme yapilmadi.İkinci bir ihtarname cekmem gerekir ancak bunu hem kiraci hem de kefile yapmayi dusunuyorum.
Kira sozlesme surei sonu 01 agustos 2008 borclar ise gecen kira donemi ile bu doneme ait sizlere sormak istedigim konu eger ikinci cekecegim ihtarnameden sonra odeme yapilmaz ise 2 hakli ihtarname ile tahliye davasi acip acamayacagim hakkinda?Sozlesme suresinin dolmasini beklemem halinde yaklasik 1 sene kira odemeden oturmak durumunda kalinacak.
Henuz 2. ihtarnameyi cekmedim nasil bir yol izlemem gerektigi hakkinda yardimci olurmusunuz?tsk
saygilarimla,
Odenmeyen kira icin ihtarname
Günaydin,
Kiracim 4 aydir kiraya verdigim evimin kirasini ödemiyordu kendisi ile konusarak halletme yoluna basvurmama ragmen maalesef olumlu sonuc alamadim ve 08agustos 2007 teblif tarihli noter kanali ile ihtarname cektim temerrut suresi dolmasina ragamen halen odeme yapilmadi.İkinci bir ihtarname cekmem gerekir ancak bunu hem kiraci hem de kefile yapmayi dusunuyorum.
Kira sozlesme surei sonu 01 agustos 2008 borclar ise gecen kira donemi ile bu doneme ait sizlere sormak istedigim konu eger ikinci cekecegim ihtarnameden sonra odeme yapilmaz ise 2 hakli ihtarname ile tahliye davasi acip acamayacagim hakkinda?Sozlesme suresinin dolmasini beklemem halinde yaklasik 1 sene kira odemeden oturmak durumunda kalinacak.
Henuz 2. ihtarnameyi cekmedim nasil bir yol izlemem gerektigi hakkinda yardimci olurmusunuz?2. ihtarnamayi cekip teblig tarihinden itibaren 30 gunun dolmasini bekyeyip tahliye davasi acmak ve dava sonucunda icra takibi ile borcun tahsiline mi gitmeliyim direkt icra dairesi ile mi takip etmeliyim?tsk
saygilarimla
Re: Odenmeyen kira icin ihtarname
Aynı kira dönemi içerisinde iki haklı ihtar göndermeniz gerekir. Bunun için iki ayı ayrı ayrı icraya verebilir ve ödeme yapmazsa gönderilen ödeme emirleri iki haklı ihtar yerine geçtiğinden dava açabilirsiniz.
Re: Ödenmeyen kira icin ihtarname
2 haklı ihtar üzerine kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açabilirsiniz.
Borçlar kanununun 260. maddesine göre:
- Kira bedelini zamanında ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine bir defa yazılı ihtar yapılan kiracılar ihtarın tebligatından sonra 30 gün içinde (6 aydan kısa süreli sözleşmelerde 6 gün içinde) borcu ödemezse derhal tahliye davası açılabilir.
Burada önemli olan kiracıya çektiğiniz ihtarda 30 gün süre vermiş ve bu süre içinde ödemezse temerrüte düşeceğini belirtmiş olmanızdır. Eğer noterden çektiğiniz ihtar, 30 gün ve temerrüt ibarelerini haiz ve yeni kira dönemi başlamadan kiracıya tebliğ edilmiş olsaydı, kiracı temerrüte düştüğü için 30 gün sonunda tahliye davası açabilecektiniz.
Noterden çekeceğiniz ihtar, haklı ihtar olarak tahliye davasında geçerlidir, ancak borcun tahsili için yeterli değildir.
İcra dairesinden örnek 13 formuyla yapacağınız icra takibi hem tahliye için haklı ihtar sayılacak hem de icra yoluyla borcunuzun tahsili için size imkan tanıyacaktır.
Geçmiş ihtarda talep ettiğiniz kiraların tahsili için tekrar icra takibi yapmanız gerekecek.
Ayrıca İcra dairesinden ağustos ve eylül aylarının kiralarını talep eden bir icra takibi yapın. 30 gün içinde ödemezse temerrüt oluşmuş olur, hem icra yoluyla tahsil hem de tahliye talep hakkınız olur.
Peki kefilin de haberinin olmasi icin 2. kez cekecegim ihtarnameyi hem kiraci(borclu) hem de kefile gecememin bir faydasi olur mu?Tahliye davasini acip hakli bulundugumu ve dava sonucunda borcun tahsili icin icra kanaliyla takip baslatacagimi dusunerek soruyorum.Eger borclu odemez ise kefile de icra takibi oncesinde bir ihtarname gondermeli miyim?
Kanun koyucu bu gibi bir sart kosmus mu bilemedigim icin danisiyorum.tsk
saygilar,
Tahliye talep etmek için kefile tebligat zorunluluğu yoktur. Ancak kefil hakkında da icra takibi yapacaksanız kendisine tebligat yapınız.
Sözleşmenizdeki kefalet adi kefalet midir yoksa müşterek ve müteselsil kefil sıfatı ile mi imzalanmıştır?
Öncelikle belirtmeliyim ki, adi kefalet söz konusu ise, kefil hakkında icra takibi yapılabilmesi için borçlunun (kiracının) iflas etmesi veya alacağınızın semeresiz kalması şartı aranır. Kefilin müşterek borçlu ve müteselsil kefil olması halinde kiracınız ile birlikte kefil aleyhine de takip yapabilirsiniz.
Bu sartlarda kefile de gonderilecek bir ihtarname yazili tebligat yerine gececeginden bir mahsuru yok sanirim.
Borcun tahsilide icra takibin baslatilmasi icin tahliye davasinin acilmasini ve sonuclanmasini bekleyecegim bu sartlarda hakli bir ev sahibi oldugumun adaletimiz tarafindan anlasilarak davanin daha hizli pozitif sonuclanacagini umuyorum.Acaba yanlis mi dusunuyorum?Icra takibini davadan sonra baslatilmasi daha uygun olmaz mi?
saygilar,
İmzalanan sozlesme piyasada kirtasiyelerde bulunan "Kira Kontratosu" haliyle kefil muteselsil sorumlu oluyor degil mi?
İyi niyeti suistimal mevcut oldugundna eger borclu borcunu odemez ise kefil hakkinda da icra takibi yapmayi dusunuyorum.Ayni kiracidan gecmiste 3-4 aylik kirasini da gec alabilmistim banka hesabina yatirildigindan oradan da kanitlama sansim bulunuyor.
saygilar,
Alıntı:
mot003 rumuzlu üyeden alıntı
Borcun tahsilide icra takibin baslatilmasi icin tahliye davasinin acilmasini ve sonuclanmasini bekleyecegim bu sartlarda hakli bir ev sahibi oldugumun adaletimiz tarafindan anlasilarak davanin daha hizli pozitif sonuclanacagini umuyorum.Acaba yanlis mi dusunuyorum?Icra takibini davadan sonra baslatilmasi daha uygun olmaz mi?
İcra takibi yapmış olmanız tahliye konusunda aleyhinize bir durum oluşturmaz. Tam tersine kiracı tahliye ettikten sonra kiracıyı bulmak, tebligat yapmak, haciz yapmak daha da sorunlu olacak, alacağınızın tahsili güçleşecektir.
Bu arada tahliye davasının sonuçlanması aylar alabilir.