İzinsiz Ses Kaydı ve Paylaşım
Sayın İlgili,
Bir şirket çalışanının izinsiz ses kaydının alınması, bununla beraber bayi toplantısında bunun tüm bayilere izinsiz dinletilmesi, daha sonra tüm şubelere yine izinsiz mail yoluyla anlatılması, dalga geçilmesi suçmudur?
Çalışan bununla ilgili dava açmak istese haklı bulunur mu ? Yasalarımız bununla ilgili ne söyler?
İşten ayrılıp dava açacağı için, tazminat davası açsa kazanır mı?
Bilgilerinize çok ihtiyacımız var.
Saygılarımla,
vcerrahoglu
Re: İzinsiz Ses Kaydı ve Paylaşım
Kişinin rızası dışında, haberi olmaksızın sesinin kayda alınması hukuka aykırıdır. Ayrıca bu kayıtlar iş yaptığı insanlara dinletilerek kişi küçük düşürülüyor, aşağılanıyorsa arkadaşınızın kişilik haklarına bir saldırı sözkonusu olduğundan dolayı,hakkını araması çok doğal. Şayet bu sebeple işten ayrılmak durumunda kalmışsa ve durumunu ispatlarsa tazminat da talebedebilecektir sanırım.
Söz konusu durumda arkadaşınızın kişilik hakkına açık bir saldırı bulunmaktadır.Bu nedenle tazminat davasına gidebilir bu manevi anlamdaki zararlarının tazmini yanında bu kayıt yüzünden iş hayatında uğradığı maddi zararın da tazminidir.
Sayın vcerrahoglu,
Sadece ses bandına dayanarak tazminat istemenin ne derece sonuç verici olacağı hususunda kuşkularım var.
Burada ses kaydının nerede ne zaman hangi koşullar altında yapıldığı önemlidir diye düşünüyorum.
Belki arkadaşınızın rızası ile yapıldı. Veya işveren öyle savunma yapacak ve şahitlerle kanıtlayacak. Bayilere nasıl ve ne amaçla gönderildiği ve bunun aşağılayıcı bir yanının olup olmadığı da araştırılmalı.
Bence arkadaşınız bir avukatla bizzat görüşüp yardım alsın.
Saygılar
5237 sayılı tck:132-137 nci maddeleri ncelerseniz sizin sorunuza orada yanıt var.
Saygılarımla.
Sayın Korugan,
Çalışanın izni alınmaksızın ses kaydı yapılıyor ve toplantıda sözde ders vermek amaçlı yine izinsiz olarak kullanılıyor. Bununlada kalmayıp şirket içi maillerde durumdan bahsedilip alay ediliyor. Toplantı müdürler toplantısı olduğu için çalışanlar bulunmuyor.
Bilginize.
Saygılarımla.
Ben yerel bir gazetede muhabir olarak çalışıyorum. ramazan ayı sebeiyle verilen iftarlardan birinde belediye başkanı'nın konuşmasını ses kaydına aldım. hatta ona sorular sorarak bazı konularda açıklamalar yapmasını sağladım. ses kaydı yaptığımı gördü ve gazeteci olduğumu da bildiği için kendi icraatlarından da bahsetmeye başladı.
Ertesi gün manşetten ses kaydı ile yaptığım konuşmaya dayanarak haber yaptım. fakat beni makamına çağırıp azarlayarak böyle bir şey söylemediğini bana dava açacağını belirtti.
Ses kayıtları delil olarak kabul ediliyor mu?
Ses kaydını izinsiz yapmadığımın altını çizmek istiyorum. benim ses kaydını önüne koyduğumu gördü ve sorularıma da yanıt vedi. ses kaydım hala duruyor ve silmiyorum..
Eğer bana dava açılırsa nasıl sonuçlanır?
Cevaplarsanız sevinirim...
bir arkadaşın yanlız olduğunda seni taciz ediyor yada eşinle problemlerin var sana saldırıyor her bakımdan ve sen bunu evde yanlız olduğun için kanıtlı,yamıyorsun ne bileyim bunun gibi bir çok örnek neden bu ses kaydı illaki yasak ve aykırı anlamıyorumki
Ses kaydı kişiler arasında aleni olmayan bir konuşmayı içermesi şartıyla suç teşkil eder.