Evlatlıktan çıkarılabilir miyim?
Öncelikle böyle bir imkan bize tanıdığınız için teşekkür ederim.Ben şu anda 47,öz halam ise 82 yaşında. Bundan tahmini 12 veya 13 yıl önce adli tıptan akli dengesi yerindedir raporunu da alarak noterlik ve yetkili mahkeme tarafından kararınıda alarak halam tarafından evlat edinilidim.Ancak şu anda çevresininde etkisi ile beni evlatlıktan çıkarmak istiyor.Aynı zamanda da üzerinde bulunan gayrimenkullerinden birisini değerininde altında olmak üzere sırf ben ve çocuklarıma kalmasın diyerek sattı.Diğerlerinide satmak istiyor.Sizlerden ricam beni bu konuda aydınlatabilirseniz çok sevinirim.Ben bu duruma halen üzerinde evladı olarak gözüktüğüm için engel olabilirmiyim.Ayrıca satığı mallardan hak taleb edebilirmiyim.Kendisi şu an yukarıda da belirtiğim gibi 82 yaşında.Eğer beni ısrar ile evlatlıktan çıkarmakta diretirse nafaka veya başkaca bir hak taleb edebilirmiyim.Çünkü kendisine ben ve eşim 13 yıldan beri bakmaktayız.Özellikle çok hasta ve yürüyemiyen ve gözleri görmiyen bir kızkardeşi ile birlikte.Her ikisinede birlikte bakmaktayız.Şimdiden ilginize teşekkür ediyorum.Saygı ve sevgilerimle
Re: Evlatlıktan çıkarılabilir miyim?
Halanız yaşarken kendisinden hiçbir şey talep edemezsiniz zira tasarruf yetkisi kendisindedir. Ancak sattığı malların parası öldüğünde hala hesaptaysa buna mirasçı olabilirsiniz. Malları üzerindeki hakkı mülkiyet hakkıdır ve oda anayasal bir haktır malumunuz.
ilginize teşekkür ederim çok sağolun.Mutlaka anayasal bir hak mal varlığı.Beni kolayca üzerinden sildirebilirmi.Sildirme aşamasında benim nafaka taleb etme hakkım varmı acaba.Birde 82 yaşında olmasına rağmen tabipten rapor almadan satış yapabilirmi.Yaptığsa bozduraabilirmiyim satışı.Tekrar ilginize teşekkür ediyorum.
Alıntı:
MTURE rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle böyle bir imkan bize tanıdığınız için teşekkür ederim.Ben şu anda 47,öz halam ise 82 yaşında. Bundan tahmini 12 veya 13 yıl önce adli tıptan akli dengesi yerindedir raporunu da alarak noterlik ve yetkili mahkeme tarafından kararınıda alarak halam tarafından evlat edinilidim.Ancak şu anda çevresininde etkisi ile beni evlatlıktan çıkarmak istiyor.Aynı zamanda da üzerinde bulunan gayrimenkullerinden birisini değerininde altında olmak üzere sırf ben ve çocuklarıma kalmasın diyerek sattı.Diğerlerinide satmak istiyor.Sizlerden ricam beni bu konuda aydınlatabilirseniz çok sevinirim.Ben bu duruma halen üzerinde evladı olarak gözüktüğüm için engel olabilirmiyim.Ayrıca satığı mallardan hak taleb edebilirmiyim.Kendisi şu an yukarıda da belirtiğim gibi 82 yaşında.Eğer beni ısrar ile evlatlıktan çıkarmakta diretirse nafaka veya başkaca bir hak taleb edebilirmiyim.Çünkü kendisine ben ve eşim 13 yıldan beri bakmaktayız.Özellikle çok hasta ve yürüyemiyen ve gözleri görmiyen bir kızkardeşi ile birlikte.Her ikisinede birlikte bakmaktayız.Şimdiden ilginize teşekkür ediyorum.Saygı ve sevgilerimle
AYDINLATICI BİLGİLERİNİZİ BEKLİYORUM.
4721 sayılı yasa düzenlemesine göre evlatlık ilişkisi bir kez sıhhatli biçimde kurulduktan sonra geri dönüşü mümkün değildir, evlatlık öz çocuk gibi olur.
4721 sayılı TMK
E. Evlatlık ilişkisinin kaldırılması
I. Sebepleri
1. Rızanın bulunmaması
MADDE 317.- Yasal sebep bulunmaksızın rıza alınmamışsa, rızası alınması gereken kişiler, küçüğün menfaati bunun sonucunda ağır biçimde zedelenmeyecekse, hakimden evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilirler.
2. Diğer noksanlıklar
MADDE 318.- Evlat edinme esasa ilişkin diğer noksanlıklardan biriyle sakatsa, Cumhuriyet savcısı veya her ilgili evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilir.
Noksanlıklar bu arada ortadan kalkmış veya sadece usulü ilişkin olup ilişkinin kaldırılması evlatlığın menfaatini ağır biçimde zedeleyecek olursa, bu yola gidilemez.
II. Hak düşürücü süre
MADDE 319.- Dava hakkı, evlatlık ilişkisinin kaldırılması sebebinin öğrenilmesinden başlayarak bir yıl ve her halde evlat edinme işleminin üzerinden beş yıl geçmekle düşer.
Bence halanız hakkında tasarruf yetkilerini kısıtlamak üzere işlemler yapmalsınız. Yaşı nedeni ile doğru karar veremediğini iddia eder ve kıstlanmasını sağlarsanız düşük bedelle sattığı yeri alan kişilerin kötüniyetini de ispatlarsanız işlemi iptal ettirmeniz bile mümkün. Vasi tayinini sağladığınızda malları üzerinde de artık tasarrufta bulunamaz.
Vasi tayini için mahkemeye müracat etmenizi öneririm.