Ev karşılığı verdiğim vakti geçmiş senetlerim hükümsüz kılınabilir mi?
Merhaba,
2001 Eylül ve 2003 Haziran tarihleri arasında 21 adet ödenmemiş senedim var. Bu senetleri 2001 Eylül ayında teslim edilecek ev için vermiştim. Fakat ev teslim edilmeyince ben de ödemeyi durdurdum. Senetlerin üzerindeki alacaklı ile evi teslim etmeyen müteahhit aynı kişi değil. Evin üzerindeki ipoteği 2004Temmuz ayında kaldırttım. Senetlerim halen onlarda ama işleme koymadılar. Bu senetlerin işleme konmadığını düşünecek olursak, bunların hükümsüz kılınması için Ticaret Mahkemesine dilekçe verilebilir mi ve ya başka yolu var mı?
Acil cevabınız için şimdiden teşekkürler...
Re: Ev karşılığı verdiğim vakti geçmiş senetlerim hükümsüz kılınabilir mi?
Bu senetlerin neye mahsuben verildiği ve bu senetlerin seri numaraları be sözleşmeye yazılmadıysa o sözleşmeden doğan edimin ifa edilmediği gerekçesiyle senedi ödememezlik edemezsiniz zira; Türk Ticaret Kanunu na göre senet sebepten mücerrettir. yani veriliş nedeninden bağımsız olarak tahsil edilebilir.
Cevabınız için teşekkürler. Bunu anlıyorum. Fakat senet üzerindeki kişiyi tanımıyorum ve ulaşamıyorum. Dolayısıyla üzerinden ortalama 5 yıl geçti. O işleme koymamakla hak kaybına uğramıyor mu? Ben istesem de senetlerime ulaşamıyorum. Bir avukat, Ticaret Mahkemesine bu nedenle dilekçe vererek senetlerimi 10 yıl dolarken icraya verme ve faizini de almak için geciktirme yapmamaları için böyle bir hakkım olduğunu söyledi. Eğer böyle bir hakkım varsa, örnek bir dilekçe verebilir misiniz?
Tekrar acil cevap bekliyorum.
Teşekkürler...
Senetleri ödemek istiyor fakat alacaklıya ulaşamıyorsanız sulh hukuk mahkemesinden tevdi mahalli tayinini talep edip mahkemenin belirleyeceği bir banka hesabına ödemek istediğiniz meblağı yatırabilirsiniz.
Cevabınız için tekrar teşekkürler...
Evi teslim etmedikleri için ortada bir sahtekarlık var. Bu yüzden kalan 21 adet senedi ödemek istemiyorum. Zaten onlar da bazı çekinceleri olduğu için senetleri icraya vermiyorlar. Neticeda senet üzerindeki isimli şahısla fiziksel olarak hiçbir zaman temasımız olmadığı için ona zaten borçlu olamam. Senetler hem peşpeşe hem de kalan 21 tanesi hariç öncekiler ödenmiş durumda. Bu durumda ben rahat uyumak için o senetleri ödemeden hükümsüz kılınmasını istiyorum. Eğer 10 yıl zaman aşımı varsa zaten 5 yıl oldu, kalan 5 yıl ben sürekli psikolojik baskı hissetmek istemiyorum. O şahıs 10 yıl sonra çıkıp benden para talep ederse, hiç tanımadığım birine nasıl sıralı senet vermiş olabilirim ki? Eğer eve karşılık isterlerse zaten evi sözleşmeye uygun tamamlamamışlardı. Bu karmaşayı kanuni yollardan çözmenin bir yolu olmalı.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler...