Kazanılan davanın tahsili
Merhaba
Babam 15 yıl çalıştığı şirketten 2004 yılında emekli oldu.Şirket limited şirketiydi.Fakat babama şiket tazminatını vermedi..Babamda kıdem tazminat davası açtı.şirkete tek kişi sahip.Karşı taraf davayı yargıtaya gönderdi.Ve dava şu an yargıtayda.davayı kazansak bile şirketin sahibi şirketin mallarını sattı.şirket sahibinin babamın tazminatı karşılayabilecek güçte mal varlığı var..
Dava yüksek ihtimalle bizim lehimize sonuçlanak ama babam bu tazminatinı tahsil edebilecekmi?
Şimdiden cevabınız için teşekkürler...
Re: Kazanılan davanın tahsili
Şirketin mal varlığı yoksa, davayı kazansanız da bir işe yarayacağını zannetmiyorum. Şirket sahibi veya ortaklarının şahsi mal varlıkları üzerine gidemezsiniz. Ancak, şirketin tüzel kişiliği üzerinde görünen mal vatlığına (varsa tabi) gidebilirsiniz. Selamlar.
Cevabınız için teşkkeürler Abbas bey fakat ben bazı avukatlarlanda görüştüm bana şirket sahibinin şahsi allarınada icra takibi başlatılacabileceğimizi söylediler
yardımcı olursanız sevinirim saygılar...
Anonim ortaklıkta şirket ortaklarının şahsi malvarlığına dokunulamazken limited şirketlerde öncelikle şirketin malvarlığından bu alaak tahsil edilmeye çalışılr bu mümkün olmazsa ortakların şahıs malvarlığı takibe konu olabilir. İki ortaklık çeşidi arasındaki en önemli farklardan biriside budur.
cevabınız için teşekkürler Av.DÖB
sagılar efendim...
Sn. edinmurat,
Limited şirketlerde sermaye taahhüt borcu olmayan ortaklar özel hukuk borçlarından sorumlu tutulamazlar. Şirketten tahsil olanağı bulunmayan KAMU alacaklarına karşı ortaklar, ortaklık payları oranında şahsen sorumludurlar. Abbas Bey'in vermiş olduğu yanıt , hoşunuza gitmese de üzülerek doğru olan yanıttır.
Selamlar,
Cevabınız için teşekkürler sayın Harun GÜR beyefendi...
Benim bir sorum daha olacak acaba bu davaya başka bir mshkeme açılırmı yani şahsın hem kendisine hemde şirketine ve açılırsa sonuç tahsile gidermi??Aslında dava yargıtaydan geldi ve kazanıldı.Ama avukatla anlaşamadık.Davanın tahsiline gidebilirim diyen varsa görüşmek isterim.
Lütfen cevaplarınızı bekliyorum bilgilendiriseniz çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkürler..
Sayın edinmurat;
Aynı konuda yeni bir dava açamazsınız. Zaten bu davanın şirket ortaklarına karşı açılması da mümkün değil. Çünkü hizmet akdi şirket ortakları ile değil, şirketle.
Ayrıca, Sayın Av.DÖB'ün dediği gibi olsa idi biz de kazandığımız halde tahsil edemediğimiz davalar için üzülmezdik. Yani limited şirkete karşı kazandığımız işçi alacağı davasında, limited şirketin sadece kağıt üzerinde kaldığı, başka isimde yeni şirket kurulduğu bilindiği halde sadece davayı kazandığımız şirkete karşı icra takibi yapılabiliyor. Bu şirketin de bir şeyi kalmamış, yani tahsilat yapamıyoruz. Ortakların üzerine gidemiyoruz yani.