İhtarnameyi kime ve nasıl çekmeliyim?
Yeni satın aldığım üç kısım,tek dükkanın üç tapusu var.Mevcut kiracının kim olduğundan emin değilim.Çünkü tahliye için antlaşmaya gittiğimde iki kardeş ve iki hanımın dükkanda çalıştıklarını gördüm.Ticaret ile uğraşanın kim olduğunu anlayacak bir tespitte bulunamadım.İçlerinden biride olabilir,hepsi ortakta olabilir.O günden sonra asıl sahibi olan diğerlerinden birine devretmişte olabilir.Bir ay içinde dava açma hakkımı kaybetmemek için,noter kanalıyla ihtarname göndermek istiyorum. İhtarname nasıl olmalı?Her tapu için ayrı ayrı mı?İşyerinde çalıştığını gördüğüm herbir kişi için ayrı ayrı mı?Yoksa tek bir ihtarnameyi, üç tapu ve sahibi olduğundan şüphelendiğim dört kişiye (isimlerini zikrederek) gönderirsem hukuken dava açmama mani sonuçla karşılaşırmıyım?
Re: İhtarnameyi kime ve nasıl çekmeliyim ?
Tapuda işlem yaparken, satın aldığınız kişiden kira sözleşmelerini isteseydiniz, sorun olmazdı. Ancak tesbit yaptırırsanız, işiniz kolaylaşır
Yeni satın alınan işyerinin eski kiracısı
01.05.2007 tarihinde içinde yedi yıllık kiracılı bir işyeri satınaldım.Eski sahibi ile 25.03.2007 tarihli kira kontratı yenilenmiş.İhtiyacım nedeniyle boşaltması için gerekli ihtarı 28.03.2007 tarihinde noter marifetiyle gönderdim.Altı ay içinde boşaltmasını ve eski kontrattaki kiradan fazla bir kira bedelini ödemesini talep ettim.Buna göre eski kontrattaki şartlar beni bağlarmı?Yeni arttırdığım kirayı ödemediğinde iki ihtar çekip tahliye davasını hızlandırabilirmiyim?Eski kontratın şartlarını değiştirme hakkım varmı?İhtiyacım olduğunu ihtarda belirtmem yetermi?İhtiyacımı belgelemek veya ne iş yapacağımı detaylı olarak açıklamak zorundamıyım?İhtiyacımın ne olduğunu açıklamamam, tahliye davasında ,aksi bir delil ve samimiyetsizlik olarak aleyhime kullanılabilirmi?
Re: Yeni satın alınan işyerinin eski kiracısı
Alıntı:
sccp rumuzlu üyeden alıntı
1. Buna göre eski kontrattaki şartlar beni bağlarmı?
2. Yeni arttırdığım kirayı ödemediğinde iki ihtar çekip tahliye davasını hızlandırabilirmiyim?
3. Eski kontratın şartlarını değiştirme hakkım varmı?
4. İhtiyacım olduğunu ihtarda belirtmem yetermi?
5. İhtiyacımı belgelemek veya ne iş yapacağımı detaylı olarak açıklamak zorundamıyım?
6. İhtiyacımın ne olduğunu açıklamamam, tahliye davasında ,aksi bir delil ve samimiyetsizlik olarak aleyhime kullanılabilirmi?
1. Evet
2. Hayır, dönem ortasında kirayı arttıramazsınız. Dönem sonunda da kontratta yazan kadar arttırabilirsiniz.
3. Yok.
4. Yeter
5. İhtarda gerekmez. Kiracı çıkmaz da tahliye davası açarsanız gerekecek.
6. Hayır. Ama ihtiyaç mülk sahibinin kendisinin, eşinin veya çocuklarının kullanmasıdır. Mesela kardeşinizin, babanızın, amcanızın ihtiyacı tahliye sebebi değildir. İhtiyaç nedeniyle tahliye edilen gayrimenkul 3 yıl süreyle kiralanamaz. Kiralanırsa cezai müeyyidesi var:
Madde 15 - Kiralayan 7 nci maddenin b, c, d bentlerinde yazılı sebeplerden
dolayı tahliye ettirdiği gayrimenkulü mücbir sebep olmaksızın üç sene müddetle
eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
ç fıkrasına göre tahliye edilen gayrimenkuller eski hali ile, mücbir sebep-
ler olmadıkça üç sene müddetle başkasına kiraya verilemez.
ç fıkrasına istinaden tahliye edildikten sonra imar planına göre yeniden
inşa veya esaslı şekilde tadil veya tevsi edilen gayrimenkullerin yeni hali
ile ve yeni kira bedeli ile bir mesken veya bir ticarethane yerini eski kiracı-
nın kiralamağa tercih hakkı vardır. Bu hakkın, kiralayanın, yapacağı tebliğ
tarihinden itibaren bir ay içinde kullanılması şarttır.
Bu maddeye göre tercih hakkı bertaraf edilmedikçe, gayrimenkul üç yıl müd-
detle başkasına kiralanamaz.
Madde 16 - (...) 15 inci madde hükmüne aykırı hareket edenler hakkında altı aydan bir seneye kadar hapis ve üç yıllık kira bedeli tutarınca ağır para cezası hükmolunur. Mükerrirler hakkında bu cezalar bir misli artırılır.
Alıntı:
şeytanınavukatı rumuzlu üyeden alıntı
1. Evet
2. Hayır, dönem ortasında kirayı arttıramazsınız. Dönem sonunda da kontratta yazan kadar arttırabilirsiniz.
3. Yok.
4. Yeter
5. İhtarda gerekmez. Kiracı çıkmaz da tahliye davası açarsanız gerekecek.
6. Hayır. Ama ihtiyaç mülk sahibinin kendisinin, eşinin veya çocuklarının kullanmasıdır. Mesela kardeşinizin, babanızın, amcanızın ihtiyacı tahliye sebebi değildir. İhtiyaç nedeniyle tahliye edilen gayrimenkul 3 yıl süreyle kiralanamaz. Kiralanırsa cezai müeyyidesi var:
Madde 15 - Kiralayan 7 nci maddenin b, c, d bentlerinde yazılı sebeplerden
dolayı tahliye ettirdiği gayrimenkulü mücbir sebep olmaksızın üç sene müddetle
eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
ç fıkrasına göre tahliye edilen gayrimenkuller eski hali ile, mücbir sebep-
ler olmadıkça üç sene müddetle başkasına kiraya verilemez.
ç fıkrasına istinaden tahliye edildikten sonra imar planına göre yeniden
inşa veya esaslı şekilde tadil veya tevsi edilen gayrimenkullerin yeni hali
ile ve yeni kira bedeli ile bir mesken veya bir ticarethane yerini eski kiracı-
nın kiralamağa tercih hakkı vardır. Bu hakkın, kiralayanın, yapacağı tebliğ
tarihinden itibaren bir ay içinde kullanılması şarttır.
Bu maddeye göre tercih hakkı bertaraf edilmedikçe, gayrimenkul üç yıl müd-
detle başkasına kiralanamaz.
Madde 16 - (...) 15 inci madde hükmüne aykırı hareket edenler hakkında altı aydan bir seneye kadar hapis ve üç yıllık kira bedeli tutarınca ağır para cezası hükmolunur. Mükerrirler hakkında bu cezalar bir misli artırılır.
Cevabınıza teşekkürler.Peki ,ihtarımda belirtttiğim miktarı değilde,eski kontratta yazılı miktar kadar kira hesabıma yatırmazsa,tahliye davasını altı ay öncesinden açabilmem için kaç defa ihtar çekmem gerekir.Kira ödeme tarihinden itibaren kaç gün içinde ihtar çekmeliyim?Dava sonucunda ödenmeyen kiraları ve dava masraflarının hangisini kiracı,hangisini benim ödemem gerekir?Dava aşağıyukarı nekadar sürede sonuçlanır?
Yeni farkettiğim bir konu var. İşyerini 1 mayısta satın aldığınız halde, almadan önce 28 martta ihtar göndermişsiniz. bu ihtar geçerli değil. 1 mayıstan itibaren 30 gün içinde göndermeniz lazımdı. 28 mayısta gönderdiyseniz sorun yok. 1 kasımdan itibaren tahliye davası açabilirsiniz.
Alıntı:
sccp rumuzlu üyeden alıntı
1. ihtarımda belirtttiğim miktarı değilde,eski kontratta yazılı miktar kadar kira hesabıma yatırmazsa,tahliye davasını altı ay öncesinden açabilmem için kaç defa ihtar çekmem gerekir.
2. Kira ödeme tarihinden itibaren kaç gün içinde ihtar çekmeliyim?
3. Dava sonucunda ödenmeyen kiraları ve dava masraflarının hangisini kiracı,hangisini benim ödemem gerekir?
4. Dava aşağıyukarı nekadar sürede sonuçlanır?
1. Bir haklı ihtar tebligatını aldıktan sonra 30 gün içinde borcu ödemezse DERHAL, aynı kira dönemi içinde 30 gün arayla farklı borçlara ait iki ihtar sonucunda 30 gün içinde ödese bile KİRA DÖNEMİ SONUNDA tahliye davası açabilirsiniz.
2. Evi satın aldıktan sonra eksik ödenen kiralar için toplu bir ihtar gönderebilirsiniz. bu tek ihtar yerine geçer. bu ihtarın tebliğ tarihini öğrenin. O tarihten 30 gün sonra yeni ayın kirası geç veya eksik yatarsa ikinci ihtarı gönderin.
3. Avukatınıza ödeyeceğiniz para haricinde hepsini kiracıdan tahsil imkanı var. Davada kiracınız karşı avukatlık ücreti ödemeye mahkum edilirse onu da avukatınız alacak.
4. Bilinmez.