Forum Sitelerinin Hacklenmesi Hususunda
Öncelikle selamlar;
Ben bir forum sitesi sahibiyim ve site 50000'e yakın kayıtlı kullanıcısıyla yaygın bir site. Fakat meyve veren ağaç taşlanır misali sürekli saldırı yapılıyor ve hacklenmek isteniyor. Site domaini ve sağlayıcısına her ay para ödemekteyim. Bütün bunların ve emeklerimin elimden gideceğinden korkuyorum.
Suç duyurusu yapabilir miyim? Yapabiliyorsam nereye?
Hacklenen kişinin bu suçu herhangi bir internet cafede bir bilgisayardan yapıyorsa nasıl yakalanır? Yakalanırsa bile reşit olmadığı için serbest bırakılır mı? (Bunu sormamın nedeni tahmin ettiğim bir üye olması)
Şüphelendiğimiz kişinin takma adının IP no'sunun herhangi bir geçerliliği var mı?
Ve son olarak bunun cezası nedir?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.
Re: Forum Sitelerinin Hacklenmesi Hususunda
Verilere, programların bütünlüğüne veya sistemin çalışmasına müdahâle
MADDE 16- (1) Bir bilişim sisteminde bulunan verileri veya programları hukuka aykırı olarak bozan, silen, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan, sisteme veri veya program yerleştiren veya ekleyen, veri veya programlara zarar veren kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sisteminin işleyişini tamamen veya kısmen engelleyen veya bozan kişi üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sistemin akışını engelleme durumu söz konusu ise Bilişim Suçları Bürosu'na veya Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunabilirsiniz. Fakat eylem henüz gerçekleşmedi ise ve yalnızca koruma talep ediyorsanız, mevzuatımızda böyle bir koruma düzenlemesi yoktur.
Öncelikle soruşturma safhası tamamlanmalı, tüm deliller toplanmalıdır.
Çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.
Saygılar, iyi çalışmalar.
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Verilere, programların bütünlüğüne veya sistemin çalışmasına müdahâle
MADDE 16- (1) Bir bilişim sisteminde bulunan verileri veya programları hukuka aykırı olarak bozan, silen, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan, sisteme veri veya program yerleştiren veya ekleyen, veri veya programlara zarar veren kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sisteminin işleyişini tamamen veya kısmen engelleyen veya bozan kişi üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
merhaba..
bildigim kadariyla soz konusu maddeler an itibariyle tasariya ait,bu nedenle soz konusu eyleme tck 243,244 uygulanmalidir.
saygilar.
UYAP beni yanılttığından ben de sizleri yanılttım, kusura bakmayın. Suçun oluşması halinde,
TÜRK CEZA KANUNU
MADDE 244 - (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
uygulama alanı bulacaktır.
Tekrarlamak gerekirse, suçun maddi unsuru gerçekleşmemiştir.
TCK 244/1 anlamında sisteme botnet, ddos vs. şekilde ataklar düzenleyerek, işleyişini engellemek veya bozmak suç olduğundan kanımca suçun maddi unsuru oluşmuştur. Muhtemelen atak sırasında site(forum) çalışmamaktadır...