İnternette legal bir kazancın vergisi olur mu?
Herkese merhaba.
Yaklaşık 2 yıldır Canada menşeyli bir fotograf alışveriş sitesinde fotografçı olarak üyeyim. Tüm dünya genelinde 30.000 den fazla fotografçı ve 3 milyona yakın kullanıcısı olan legal bir site.
Genelde grafik tasarımcıların kullanabileceği fotograf ya da grafik çizimler burada satışa sunuluyor ve kişi satıştan komisyonunu alıyor. Biriken para zamanla Türkiye'deki banka hesabınıza aktarılıyor.
Bu kazancın Türkiye'de tekrar vergilendirilmesi olur mu? Hesabıma yatan paranın bloke edilme olasılığı var mı? Zaman içinde geriye dönük borç çıkarılmasından çekiniyorum. Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Re: İnternette legal bir kazancın vergisi olur mu?
Hesabınız bloke edilmez. Ancak, kazancınızın vergisini vermek zorundasınız.
Ragıp Bey, bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Yalnız benim kafama takılan bir soru var. Bu satışların vergisini site kendi ülkesinde ödüyor zaten. Tekrar burada vergilendirilmesi nekadar doğru? Şuna benzetiyorum; Almanya'da senelerce çalışıp vergisini de ödeyerek bir kazanç elde ediyorsunuz ama Türkiye'ye getirirken vergi vermiyorsunuz. Benzer bir olay değil mi sizce?
Vergilendirme sorunu, daha çok mali mşavirlerin uzmanlık alanına girer. Bizler yalnızca hukuki kısmını biliriz. Yani, kazançtan vergi kesilmesi, yasa gereğidir.
Ancak, size ödenen paradan gelir vergisi stopajı kesiliyor mu? KDV alınıyor mu? bunları mali müşavire danışsanız daha doğru olur sanıyorum.
Ülkeler arasında çifte vergilendirme anlaşması yoksa, doğrusu Türkiye'de de vergi ödemenizdir. Ancak sanat eserleri için VUK (vergi usul kanunu) da bazı istisnalar vardır, onlara da dikkat etmek gerekir.