Ödenmemiş nafaka için -kişiye de ulaşılamıyorsa-ne yapılabilir?
Merhaba..Ben hukuk fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim.Bir tanıdığımız 7 sene önce eşinden boşanmış ve kendisine nafaka bağlanmış.Eş ilk ikisini ödedikten sonra birdaha ödememiş ve de bu yıllardır devam ediyor.Tanıdığımız eski eşine cep telefonu ile ulaşabiliyor ama adresi konusunda bir fikri yok.Geçmişe yönelik olarak ödenmemiş nafakaları almak istiyor.Ben kendi bilgilerim çerçevesinde bunu icra kanalı ile yapabileceğini söyledim.Fakat eski eşin yerini ne şekilde bulabileceği konusunda bi fikrim yok.Sadece icra mahkemesine başvurursa mahkeme savcılık marifetiyle ve cep telefonu aracılığı ile ulaşabilir diye düşünüyorum.Bir dilekçe yazıcam bunlar için.Acaba dilekçenin içeriğinde ne olmalı.İcra dairesine ne şekilde başvurmalıyım.Nafaka yaklaşık 7 yıldır ödenmemiş ama yeni talep ediliyor.Bununla ilgili herhangi bir zamanaşımı süresi sıkıntısı yaşanmayacağını düşünüyorum.Tam olarak ne yapmam gerektiği konusunda yol gösterirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler
Re: Ödenmemiş nafaka için -kişiye de ulaşılamıyorsa-ne yapılabilir?
Bu durumda ilk önce birikmiş olan nafaka alacağını buna ilişkin takip yolunu seçerek icraya koymalı adres olarak da nafakaya ilişkin ilamdaki adresi yazarak takibi başlatsın. Çalıştığı yer belliyse maaşına haciz koydurur ya da adına kayıtlı g.menkule haciz koydurabilir,banka hesaplarına haciz koydurabilir. Bu icra dosyasından da ilgili GSM şirketinden fatura adresini sordurabilir. Nafaka alacağı zamanaşımına uğramaz.
Borçlar kanunu 135. maddeye göre 10 yıllık zaman aşımı vardır. İcra takibi yapılması halinda bu zaman aşımı kesilmiş olur.
Saygılarımla.
Esas No : 1976 / 2825 Karar No : 1977 / 515
Merci : Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Tarih : 01/06/1977
Özü : MİRASÇILAR, MİRAS BIRAKANIN NAFAKA BORCUNDAN SORUMLUDURLAR VE BORÇ 10 YILLIK ZAMANAŞIMINA TABİDİR.
nafaka ödenmediği için olayın bide tazyik hapsi boyutuda var elbet...
hatırlatmak istedim..
saygılarımla