-
Kiracının borçları
Öncelikle böyle güzel bir site actığınız ve insanlara yardım ettiginiz için bu sitenin yapımında,ve sorulan suallere cevab yazan herkeze teşekkür ederim.Benim problemim şu rahmetli babamdan kalan dükkanımızı 3 yıllıgına kiraya verdik.Kira ücreti her sene başında peşin olmak şartı ile elden bize verilmesine vs şeklinde düzenledik.1 ci senesi 2000- 2 ci senesi 2250- 3 senesi ise 2500 ytl karar kıldık ve aramızda kira kontratosu yaptık.Şimdi burda benim cahilliyim devreye girdi dertlerimiz başlıyor.3 sene dedim ya 2004-2005-2006 yani 2007 nin 1 ci ayında cıkması gerekirken çıkmadı.Bizde cahilligimizden son senesinin bitmesine 1 ay kala noterden ihtarname cekmedim.Şimdi günü 01-01-2007 gününde doldugu halde cıkmadı ve elektirik-su-telefon-borclarınıda ödemiyor hepsi bana kaldı.
1-) Elektirik-su-telefon aboneligini kiracımın üstüne yapmadım
2-) Nasıl bir hukuki bir yol izlemem gerek
3-) Bu sene kira ücretinide bu gün yarın diye oyalıyor
4-) Dükkanı satabilirmiyim ama ben çalıştırmak istiyorum
Lütfen en kısa zamanda cevabınızı bekliyorum
-
Re: kiracıının borçları
Ne yazık ki kira sözleşmesi kiracı kiraları düzenli ödediği sürece her yıl otomatikman yenilenir. İhtar çekmeniz de durumu değiştirmeyecekti.
1.) Gayrimenkulü kendinizin veya eşinizin veya çocuklarınızın bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında iseniz kira akdinin hitamında tahliye davası açabilirsiniz. (1 ocak 2008)
2.) Kira bedelini vaktinde ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara hacet kalmaksızın, kira müddettinin hitamında tahliye davası açabilirsiniz. (1 ocak 2008)
3.) Ayrıca Kira bedelini vaktinde ödemeyen kiracıya çekilecek ihtar sonrasında kiracı 30 gün içinde borcun tamamını ödemezse temerrüte düşer. Derhal tahliye davası açabilirsiniz. (Bugün ihtar çekerseniz şeker bayramından hemen sonra tahliye davası açabilirsiniz.)
1. madde sadece tahliye, ikinci ve üçüncü maddeler tahliye ve borç tahsili imkanı tanımaktadır.
İki ve üçüncü maddeler için derhal bir icra dairesine gidip örnek 13 ile icra takibi yapmak istediğinizi söyleyin.
Örnek 13 formuna kira, elektrik, su, telefon alacaklarınızı ayrıntılı olarak yazıp örnek 13 ile icra takibi yapın.
1. 30 gün içinde öderse, en azından borcu tahsil etmiş olursunuz.
a) Bundan sonra ödemediği her ay için icra takibi yaparsınız. Eğer yılbaşına kadar ikinci bir icra takibi yaparsanız iki haklı ihtar olmuş olur. Ocak ayı içinde tahliye davası açarsınız.
b) Veya ikinci ihtar olmazsa Ocak ayında ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açarsınız.
2. 30 gün içinde ödemezse temerrüt nedeniyle derhal tahliye davası açarsınız.