Tek taraflı boşanma davası
Merhabalar,
Ben 1971 doğumlu ve 20 senelik evli bir erkeğim. 15 yaşındayken ailemin imzasıyla evlendirildim. 4 tane çocuğum var (3 kız 1 erkek) en küçüğü ilkokul 2. sınıfa gidecek bu sene. En büyük çocuğumda bu yıl üniversiteyi kazandı. Eşim çarşaflı ve ben ondan boşanmak üzere dava açtım. Davamı şiddetli geçimsizlik, görüş farklılığı ve evi terk edip gitmesi üzerine açtım. Ve dava dilekçemde çocuklarımın velayetini almayı, nafaka ödemeyi kabul ettiğimide bildirdim. Eşim şu an dava açarken belirttiğim adreste olmadığı için mahkeme celbini alamadı. Kendisine haber verdiğimizdede almayacağını, boşanmayacağını evede dönmeyeceğini bildiriyor. Yani amacı boşanmayıp süründürtmek ama evliliği devam ettirmek değil. Bu davayı en kısa sürede bitirebilmem için ne yapmam lazım, ayrıca mahkeme celbini almazsa muhtara bırakılacakmış sanırım, ve 3 dava üst üste gelmezse (ki mahkeme celbini almadığı için davalardan haberdar olamayacak ve gelmeyecek haliyle) davanın düşüp boşanabileceğim doğru mu? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla
Re: Tek taraflı boşanma davası
Alıntı:
3 dava üst üste gelmezse (ki mahkeme celbini almadığı için davalardan haberdar olamayacak ve gelmeyecek haliyle) davanın düşüp boşanabileceğim doğru mu?
Bu bilgi doğru değil, tebligat usulüne göre yapıldıktan sonra eşiniz duruşmalarda hazır bulunmazsa, dava yokluğunda görülür. Davanın düşmesi gibi bir durum söz konusu olmaz, iddialarınızı ispat edebilirseniz boşanmanıza karar verilir.
Peki ya iddialarımı kanıtladığım taktirde ve eşim mahkemeye gelmezse yada gelirde boşanmak istemediğinde diretirse bu dava ne kadar sürer?
"Bu dava ne kadar sürer?" sorusu -abartmıyorum- yüzlerce kez sorulmuş.
Verilen cevap da aynı ve doğrusu da bu:
Davanın ne kadar süreceğini bilemeyiz. Kimse de bilemez.
Mahkeme yoğunluğuna göre gün verilecek.
Tanıklar dinlenecek, kanıtlar incelenecek.
Tanık gelmezse sonraki celsede polis marifetiyle getirilecek.
Delil ve tanıklar davacının geçimsizlik iddiası için yeterliyse hakim boşanmaya karar verecek. Aksi takdirde dava reddedilecek.
Boşanma kararı çıkarsa, gerekçeli karar yazılacak. Zaman alır.
Bu karşı tarafa tebliğ edilecek. Bu daha fazla zaman alır.
Tebligatı aldıktan sonra 15 gün içinde karşı taraf temyiz edebilir.
Yargıtaya giderse de dosyanın ne kadar süre sonra karara bağlanacağı belli değil. Mayısta yargıtaya giden bir boşanma dosyası sonuçlanmış ama ocakta giden bir başkası, hatta 2006'da giden bazı dosyalar sonuçlanmamış.
www.yargitay.gov.tr'de Dosya sorgulama kısmından yargıtay 2. hukuk dairesine bakabilirsiniz. Aile hukuku konularına bakan dairede (veraset, boşanma, velayet vs.) 2007 yılında 12binden fazla dosya var.
dostum allah yardımcın olsun
yakanı kurtarırsın eninde sonunda ama sen sabırlı olmaya bak.
dik dur