-
Ahlaksız Teklif
Ben mesajlaşma kısmıda olan bir kültür sitesinde bir hanımefendiye aşağıdaki mesajı çektim. Bu mesaj karşılığında bir hanımefendi bana bu ne terbiyesizlik seni ip numarandan buldurup hakkında ahlaksız tekliften dava açacağım dedi. Acaba aşağıdaki mesajımda bir ahlaksız teklif varmıdır. Eğer varsa bunun cezası nedir. Alacağım ceza benim memuriyetten atılmama sebeb olurmu şimdiden vereceğiniz cevap için müteşekkir olurum. Şu an oldukça tedirginim.
Slm İstanbul’lu evli bir beyim mutsuzum, ama ayrılamam aşksızda yaşayamam hobilerim,kitap okumak, müzik ve doğada gezinti. Eğer bu mesaj sizi rahatsız ettiyse çok özür dilerim cevaplamayabilirsiniz
-
Re: Ahlaksız Teklif
-
Kardeşim bunun neresi masum!!!!!
-
t.c.k da ahlaksız teklif diye özel birdüznleme yok. sanırım mağdure hanım şikayetçi olacağını beyan etmektedir. olaya uyan tek suç tipi cinsel tacizdir. ancak eğer mesaj sadece bu ifadelerden ibaret ise, cinsel taciz suçu oluşmamıştır. cinsel taciz suçu için cinsel amaç ile bir takım sözler sarfetmek gerekmektedir. somut olay itibariyle failin cinsel amacının olduğunu gösterir bir ifade bulunmamaktadır. bu noktada failin cinsel amacı belli olmadığı için kastın belirsizilği söz konusudur. kastın belirlenmesinde süpheye düşüldüğü durumlarda da şüpheden sanık yararlanır kuralı kastın şüpheli olduğu halde de uygulama alanı bulacaktır. ( somut olayda çoook geniş bir yorumla ... evliyim ayrılamam... ifadesi cinsel çağırışım yapmaktadır. ancak ceza normalarını bu kadar geniş yorumlamak insan hak ve hürriyetleri açısından sakıncalıdır).
bu sebeple çook geniş bir yorumlama ile yukarıdaki ifade cinsel çağrışım yapsa da failin cinsel saikle bunu söylediğinin tespiti oldukça güçtür. cinsel taciz suçu bakımından cinsel amaçla söylemek gerekli ve zorunludur. bu sebeple cinsel taciz suçunun oluşmayacağı kanaatindeyim.
-
Ben hiç tanınmayan bir kişiye mesaj çekilmesine karşıyım ve bunun düzgün bir şey olmadığını savunuyorum.
'' Slm İstanbul’lu evli bir beyim mutsuzum, ama ayrılamam aşksızda yaşayamam .'' şeklindeki bir mesaj Ben ayrılamayan evli bir beyim ama kaçamak yapacak moda deyimiyle aşk yaşayacak birisini arıyorum o sen olur musun ? demektir. Tek dürüstlük evli olduğunun belirtilmesi ve ayrılmama olasılığının yüksek olduğudur. Bunu bilerek kabul ederek gel aşk yaşayalım denmektedir. Çok kibarca olsada buradan çıkan anlam budur.
Taciz in sadece cinsel anlamda kabul edilemeyeceği kanaatindeyim. Eğer öyle kabul edilse '' Taciz atışı'' diye bir deyim olmazdı yada anlamı çok abuk olurdu.
En azından savcılık bu suçlama yapılırsa YCK 123 ten işlem yapabilir kanaatindeyim. Kaldıki baştada dediğim gibi çok ayıp ve yersiz bir iş...
-
tck 123 ün somut olayda uygulanması mümkün değildir. eğer yukarıda anılan mesaj bir tek kez gönderilmiş ise m. 123 uygulanamaz. çünkü 123. madda ısrarla ifadesini içermektedir. bu sebeple ısrarla kelimesinde ikiden fazla şekilde anlamak gerekmektedir. bir kez yazılmış ise bu mesajdan dolayı m. 123 hükmü uygulanamaz. ancak yukarıda açıklmış olduğum gerekçelerle de cinsel taciz hükümleri uygulanamaz.
-
Bu mesajı çeken şahısım. En son anladığım kadarıyla en buyuk tehlike olasılığı olan yck 123 üncü maddeden hakkımda işlem yapılabilir ama buda sayın Fatih Birtek beyin ifadesiyle yck 123 ten ceza alabilmem için ısrar söz konusu olması lazım oysa ben mesajı bir kez çektim ve hanımefendinin mesajından sonra kendisine yaptığım kabalıktan dolayı özür mesajı çektim ve bunun suç olabileceği hiç aklıma gelmemişti şeklinde beyanda bulundum. O oloydan sonra hiç bir sohbet sitesine girmedim. Allahım suç işlemiş olmak ne kadar tedirgin edici bir durum. Avukat üyelerimize sonsuz teşekkurler.