Ekmek parası için katlanma
maduriyetimi sizlerle paylaşmak ve çözüm yolu bulmak istiyorum.mart 2007 tarihinde gebzede f. end .mut.mal.a.ş.ne iş başı yaptım.iş görüşmesinde 3 ay sözleşmeli çalışacağım söylen di fakat 7 ay oldu ama hala kadroya dahil edilmediğim gibi temmuz ayında başka bir firma üzerinde göstererek yanılmıyorsam,sigorta 30 günlük yatması gerekiyorken 9 günü başka şirket adına 22 günü ise çalıştığım şirket üzerinden yatırılmış.bu işlemlerin yapıldığından sigortamı sorgulamasam haberim olmayacaktı.ne yapmam gerekir.yardımcı olursanız sevinirim.birde şunu söyliyecektim.mutayitte çalıştırma amaçlarının fabrikanın sendikaya karşı olması sigorta numaram:
Re: Ekmek parası için katlanma
Özel sektörde çalıştığınız için "sözleşmeli çalışma", "kadrolu çalışma" diye bir ayrım yoktur.Sizin sözleşmeli diye belirttiğiniz husus çalıştığınız işyerinin asıl çalışanı olmamanız, bu işyerinden iş alan ve halk arasında "taşeron" denilen alt işveren işçisi olarak görünmenizdir.Aslında kısa vadede özlük haklarınızda belirgin olumsuzluklar getirmese de uzun vadede alt işveren kadrosunda kalmanız sizin için olumsuz sonuçlar oluşturabilir.Mesela ücretiniz, asıl işveren işçilerine göre düşük olabilir, sigorta priminiz düşük matrahtan bildirilebilir, işten çıkarılmanız daha kolay olabilir.Sizin işvereniniz sizi işe alan ve sizi fiilen çalıştıran ve yaptığınız işin sahibi olan, size emir ve talimat veren yönetici işçilerin de bağlı olduğu işverendir.Alt işveren kadrosunda görünmeniz bu gerçeği değiştirmez. Ayrıca zaten alt işveren aynı işyeri adresinde aynı fabrika kampüsünde ayrı SSK işyeri dosyası tescil edemez(açamaz).Açmış olsa dahi geçmişe dönük olarak iptal edilir ve dosyadaki tüm işçiler asıl işveren işçisi sayılır.Bunun için durumun ilgili sigorta müdürlüğüne yazılı olarak bildirilmesi yeterli olur. Sorunuzda belirttiğiniz gibi işverenler sadece sendikacılık için değil, çok daha önemli nedenlerle bu yola başvuruyorlar.Sendikalaşma konusu en bilinen konu olduğu için siz de onu belirtmişsiniz.