Babasından duygusal ve fiziksel şiddet gören kardeşim için yapılabilecek birşey var mı?
Merhabalar,
Bu konu aslında çok uzun.. Ama ben kısaltmaya çalışarak aktaracağım.
16 yaşındaki kız kardeşim babamdan şiddet görmekte.(yaklaşık 5 yıldır.)Döverek, gece yarısı evden atarak,hakaret ederek,ruh hastalıkları hastanesine yatıracağı şeklinde tehdit ederek vs. vs.
Ben ablası olarak hiçbirşey yapamıyorum çünkü babamın rızası olmadan evlendiğim için bana büyük kini var.Yasal bir belge veya karar olmadan Kardeşimi yanıma aldığım anda çocuğumu kaçırdı deyip beni veya eşimi hapise attırabilir diye biliyorum.
Şu anda da okumak isteyen kardeşimi engelliyor ve bodrumda bir kuaförde çalıştırıyor.yanında ailesinden kimse yok.Tüm kışı (3 yıl boyunca) bodrumda çalışarak ve yanında eşinden ayrı yaşayan ve sevgilisinin yanında çalışan bir bayanla bir odada kalarak!!!
İstanbula gelmemesi içinde tehdit ediyor.Erenköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesine yatırırım diye. Çünkü kardeşim yaklaşık 1.5-2 yıldır tedavi görüyor.
Aynı zamanda babam da.Ama babam doktorunu kandırarak tedaviyi bitirmiş.Kandırarak diyorum çünkü tedavisini bitirip gerçekten iyileşen bir insan öz kızına bu kötülükleri yapmaz.İntihar eden kızını yatakta öylece bırakıp "Bırak gebersin" demez.
Annem hiç bir şekilde müdahale edemiyor.Yalnızca bana gizli gizli haber verebiliyor.Ne yapabiliriz diye.
Bende bu konuyu size taşıdım.Bize bir fikir verirseniz çok sevinirim.Ne yapacağımı bilemiyorum.
Şu anda bodrum gibi birsürü garip insanın olduğu yerde ve ne idüğü belirsiz bir kadınla aynı odayı paylaşıyor.Bu beni çok korkutuyor.Daha kötü şeylerin olmasından korkuyorum.
Çok fazla uzatmiyim bu konu çok uzun. Yardım eden herkese teşekkürler.
Re: Babasından duygusal ve fiziksel şiddet gören kardeşim için yapılabilecek birşey var mı?
Anneniz ya da siz, mahkemeye başvurup, velayeti alabilirsiniz. Ancak hukuki yardım almanızda yarar var.
Re: Babasından duygusal ve fiziksel şiddet gören kardeşim için yapılabilecek birşey var mı?
Alıntı:
Av.Ragıp Atay rumuzlu üyeden alıntı
Anneniz ya da siz, mahkemeye başvurup, velayeti alabilirsiniz. Ancak hukuki yardım almanızda yarar var.
Teşekkür ederim.
Bir şey daha sormak istiyorum. Yaptıklarının bu adamın yanıka kar kalmasıı istemiyorum. Bu adam için neler yapılabilir? Bu yaptıkları suç sayılmaz mı? Bir şekilde hapse yada hastaneye gönderilemez mi?
Kötü muamele
MADDE 232. - (1) Aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine karşı kötü muamelede bulunan kimse, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlâli MADDE 233. - (1) Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk eden kimseye, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
(3) Velâyet hakları kaldırılmış olsa da, itiyadî sarhoşluk, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılması ya da onur kırıcı tavır ve hareketlerin sonucu maddî ve manevî özen noksanlığı nedeniyle çocuklarının ahlâk, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan ana veya baba, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK'DA bu şekilde, anlattığınız konuya ilişkin maddeler var.Kötü muamelede bulunması suçtur.
Alıntı:
melike sude rumuzlu üyeden alıntı
Kötü muamele
MADDE 232. - (1) Aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine karşı kötü muamelede bulunan kimse, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlâli MADDE 233. - (1) Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk eden kimseye, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
(3) Velâyet hakları kaldırılmış olsa da, itiyadî sarhoşluk, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılması ya da onur kırıcı tavır ve hareketlerin sonucu maddî ve manevî özen noksanlığı nedeniyle çocuklarının ahlâk, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan ana veya baba, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK'DA bu şekilde, anlattığınız konuya ilişkin maddeler var.Kötü muamelede bulunması suçtur.
Çok teşekkürler Melike Hn. verdiğiniz bilgiler için.