İcra dosyasına haksız itiraz
Sayın üyeler,
Borcundan dolayı şahsı icraya verdim. Süresi içersinde icra dairesine başvurarak borcu olmadığını bunların mesnetsiz olduğunu içeren bir dilekce verip dosyanın durdurulması yönünde karar aldırmış. Borç çek borçudur ve borçu ispat edebilecek fazla fazla deliller vardır. Bu durumda ne yapmalıyım?
Borç ispat edildikten sonra bu şahıs hakkında yalan ifade verip icrayı durdurduğu konusunda ne yapılabilinir.
Re: İcra dosyasına haksız itiraz.
Alıntı:
seferipasa rumuzlu üyeden alıntı
Sayın üyeler,
Borcundan dolayı şahsı icraya verdim. Süresi içersinde icra dairesine başvurarak borcu olmadığını bunların mesnetsiz olduğunu içeren bir dilekce verip dosyanın durdurulması yönünde karar aldırmış. Borç çek borçudur ve borçu ispat edebilecek fazla fazla deliller vardır. Bu durumda ne yapmalıyım?
Borç ispat edildikten sonra bu şahıs hakkında yalan ifade verip icrayı durdurduğu konusunda ne yapılabilinir.
icra mahkemesine itirazın kaldırılması talebi ile basvurabilirsiniz delileriniz itirazın kesin kaldırılmasına yetiyor ise bu durumda itiraz kaldırılır ve takip durdugu yerden devam eder
eger elinizdeki deliller itirazın kaldırılması talebinde bulunmanıza yeterli degil ise yada itirazın kaldırılması degil de itirazın iptali davası acmak istiyor iseniz bu durumda da yine icra mahkemesinde itirazın iptali davası acarsınız
Takip talebine itiraz edilen ve itirazın kaldırılması için mercie müracaat etmek istemeyen alacaklı, itirazın tebliği tarihinden itibaren bir sene içinde mahkemeye başvurarak, umumi hükümler dairesinde alacağının varlığını ispat suretiyle itirazın iptalini dava edebilir.
Bu davada borçlunun itirazının haksızlığına karar verilirse borçlu; takibinde haksız ve kötü niyetli görülürse alacaklı; diğer tarafın talebi üzerine iki tarafın durumuna davanın ve hükmolunan şeyin tahammülüne göre, ret veya hükmolunan meblağın yüzde kırkından aşağı olmamak üzere, uygun bir tazminatla mahkum edilir.
Sevgili üyemiz. Takibi kendiniz yaptığınızı düşünerek cevaplıyorum. Eğer avukatınız var ise zaten soruyu avukatınıza sormanız icab ederdi. Avukatsız bu işi kendiniz yapmaya kalktıysanız muhtemelen yanlış yaptınız.
şekil şartları ve süreleri kanuna uygun olarak tanzim edilmiş ve ibraz edilmiş bono poliçe ve çekler deki hak sahipleri alacaklarını icra iflas yasasında düzenlenmiş özel bir takip yolu olan . "Kambiyo senetlerine müstenit haciz " yolu ile takip edebilirler . Bu şekilde icra takibi başlatıldığında borca itiraz takibi durdurmaz yani başka bir deyişle takip kesinleşmiş gibi haciz vesaire işlemleri yapabilirsiniz.
Elinizde böyle bir belge var iken tutupda ilamsız takip yaparsanız itiraz süresinde ise takip duracaktır.
Sayın TOKLU, Sayın EYİLİK,
Öncelikle cevaplar için teşekkürler.
Haklısınız avukat vasıtası ile takip etmedim. Şöyle bir durum var. Çekleri kendimden hatır ceki olarak verdim. Çek arkasında şahsın cirosuda var. Ödemedi ve ben sonunda ben ödedim. Çekleri kullandığı yerlerdende bu ödemelerin borçlu şahıs için yapıldığını çok net belgeleyecek dökümanlar aldım. (şahsın hiç bir ticari faaliyeti yoktur.) Bu durumda icra mahkemesine itirazın kaldırılması talebi ile mi başvurayım yoksa itirazın iptali davası mı acayım? İtirazın kaldırılması talebinde bulunduğum zaman red edilirse itirazın iptali davası açma hakkımı kaybedermiyim?
Cevap: İcra dosyasına haksız itiraz.
Turkcell faturalı hattımın borcu olduğu iddaasıyla hakkımda ilamsız takip başlatmış ödeme emrine süresi içerisnde itiraz ettim. ve takip durduruldu Tukcell Avukatıyla yaptığım görüşmede itirazın iptali davası açmayacaklarını belrittiler.Ancak takip durmasına rağmen dosyayı kapatma yanaşmıyorlar.Sistemde turkcell borcum göründüğünden yeni hat alamıyorum konu hakında yardımcı olmanızı rica ederim.