İş gereği fazla çalışma hali
Hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirkette, senede 7 ay iş gereği personel sabah 08:00 de iş başı yapıyorsa, akşam da iş gereği saat 18:00 de çıkıyorsa günde 2 saat fazla çalışma yapmış oluyor.Hizmet işletmeleri için haftalık çalışma sürelerinde bir esneklik var mı?Bu durumda şirket ve personel nasıl davranmalı?Fazla mesai talep edilebilir mi?Senede 270 saat geçiliyor.İşyeri ceza alır mı?
Re: İş gereği fazla çalışma hali
Sabah 8:00 işbaşı ,akşam 18:00 paydos olan işyerinde günlük çalışma süresi ;1 saat öğle yemeği arası,15dakikalık 2 ara dinlenme var ise günlük 8buçuk saat çalışma yapar.
Eğer bahsettiğim ara dinlenmeler var ise hafta içi günlerdeki çalışma süresi 42,5saat eder.Bu durumda haftalık yasal çalışma süresi olan 45saatin tamamlanması için c.tesi günleri de yarım gün çalışılıyor olması gerekir.
Çalışma gün ve saatleri,dinlenme saatlerini de bildirirseniz yasal olmayan,yada ücreti ödenmeyen bir çalışma varmı daha rahat görülebilir.
saygılar.
Re: İş gereği fazla çalışma hali
Teşekkürler.Şöyle açıklayayım o zaman;Haftaiçi; Sabah 08:00 işbaşı, Akşam 18:00 çıkış.Öğlen yemeği 30-40 dakika civarı.Personel değişimli yemek yemekte.Yemeğini bitiren işinin başına dönüyor.Ara dinlenmesi yok.Cumartesi sabah 08:00 işbaşı, öğlen 14:00 de paydos.Pazar tatil.Sene boyunca 7 ay çalışma saatleri böyle.Geri kalan 5 ay boyunca Sabah işbaşı 08:00, akşam 17:00 oluyor.Cumartesi günleride Öğlen 12:00 de çıkış oluyor.İş yoğunluğu çok olmadığı için öğlen yemekleri süreside uzuyabiliyor.Yine belirlenmiş bir ara dinlenme yok.Ama yoğunluk olmadığı için oturup çay içilebiliyor mesela.Bilginiz için tekrar teşekkürler.
Re: Çalışma koşullarımda değişiklik
Merhaba,
benimde danışmak istediğim bir husus var. 8 yıldır bir bankada çalışıyorum
ve yönetici asistanlığı yapıyorum. Bu zaman zarfında hep bir kişiye bağlı olarak çalıştım. Ama şimdi benden ikinci bir yöneticinin de işlerine daha bakmam gerektiği söylendi .
Sadece sözlü olarak bildirim yapıldı. Yazılı herhangi birşey gelmedi. İş yoğunluğum nedeniyle bakamıyacağımı ve bu zamana kadar bu şekilde çalıştığımı söylediğim halde diretiyor, ısrar ediyor ve kısacası lafı uzatmamamı söylüyorlar. İş koşullarım değişmiş olmuyor mu ? Kanuni haklarım nelerdir. Bana yazılı olarak bildirim yapmalarını isteme hakkım var mı? Eğer yazılı bildirim gelirse itiraz etme hakkım varmı? Ya da yazılı bildirim yapmazlarsa beni bu işi yapmamda zorlayabilirler mi? Yada haklarımı vermeden işten çıkartabilirler mi. Bu zamana kadar yapılan tüm performanslarım " çok başarılı" olarak sonuçlandı. Beni işten çıkartırlarsa dava çarsam kazanabilirmiyim, mahkeme ücreti tahminen ne kadar tutar ve mahkeme ne kadar sürebilir. Eğer kazanırsam mahkeme ücretini işveren mi öder , kaybettiğim yada kazandığım takdirde neler olacağı konusunda bilgi rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler ,