Çalıştığım işyerine tazminat davası açabilir miyim
Merhaba öncelikle böyle bir sitenin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkürler.
Yaklaşık 3 yıldır telefonla müşteri hizmetleri sunan bir firmada çalışıyorum. işe başlamadan önce herhangibir sağlık problemim yoktu. yaptığım işin stresi çok yoğun mesela karşınızda ki müşteri sizin en sevdiğiniz yakınlarınıza dahi küfür etse ters bir cevap vermeniz durumunda işten atılmaya kadar konu uzayabiliyor. tabi bu durumu firma her defasında kendi çıkarları için istediği gibi kullanabiliyor bu nedenle her ay ortalama 10 kişi işten çıkartılabiliyor. Son 1yıldır aşırı halsizlikler ve nefes alıp vermede problemler yaşıyordum ancak işten atılma korkusuyla hastaneye bile gitmeye cesaret edemiyordum. 3 ay önce dayanamıyacağımı anlayıp doktor kontrolüne gittim ve doktor bana kalp çeperlerinde büyümü hareketsizlikten karaciğerde aşırı yağlanma ayrıca hipertansiyon tanısıyla teşhis koydu. Şuan ilaçla tedavi olmaktayım ama halsizlikler halen devam ediyor. yakında bu hastalıklarımın nedeninin strese dayalı olduğuna dair bir kurul raporu almayı planlıyorum. sizden öğrenmek istediğim çalıştığım şirkete bu konu için dava açmakta yarar varmı kazanma şansım ne kadardır zira şu sıra çalıştığım departmanda çok çalışkan biri olmama rağmen bir yöneticinin bana tamamen kişisel garezi sebebiyle işten çıkartılabilmem için yazılı uyarı verdiler ve tamamen haksızlar bunca yıldır şirketime her anlamda katkı sağlamama rağmen bana böyle bir nankörlük yapılması karşısında elim kolum bağlı bir şekilde işten atılıp yanlarına kar bırakmak istemiyorum konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum.
Herkesin zafer bayramı kutlu olsun.
Re: çalıştığım işyerine tazminat davası açabilirmiyim
ArkadaŞim Öncelİkle GeÇmİŞ Olsun
BahsettİĞİn Raporu Almadan Fayda Var. Bu Gİbİ Durumlar İŞ Hukuknda Meslek HastaliĞi Olarak İmlendİrİlmektedİr.
Bu Udurmlarada 506 Sayili Yasanin 12/b Madde Ve MÜtakİp Maddelerİne GÖre Bİrtakim Ödenekler Ve Hastane Masraflari Ödenmektedİr.
Re: çalıştığım işyerine tazminat davası açabilirmiyim
Sn.aruda öncelikle geçmiş olsun.
Çalışma hayatı içinde stresten şikayeti olmayanımız yoktur herhalde.Maden ocağında,hiç güneş görmeden çalışan birine göre klimalı ortamda,oturduğunuz yerde rahat bir ortamda işinizi yapıyor görünürsünüz.Yada ayın 3haftasını şehir-yurt dışında geçirmek zorunda olan biri size göre eğlenceli -rahat bir işte çalışıyordur.
Bahsettiğiniz rahatsızlığınızın çalışma şartlarından kaynaklandığı,meslek hastalığı olduğu,aynı işte çalışmaya devam etmenin sağlığınızı daha da kötüye götüreceğine dair bir rapor almanız durumunda işveren size yeni durumunuza uygun bir iş vermek durumundadır.Bunu yap-a-madığı durumda sözleşmenizi feshederek kıdem tazminatınızı ödemelidir.Ancak stresli çalışma ortamı nedeniyle hastalandığınızı öne sürerek bir dava açsanız dahi pek şansınız olmayacaktır.
Bahsettiğiniz yönde bir rapor ile işverenden yeni bir iş talebinde bulunabilirsiniz.Elinizde bu türde bir rapor olmadan yapabileceğiniz pek birşey görünmüyor.
saygılar
Re: çalıştığım işyerine tazminat davası açabilir miyim
Sayın Aruda,
Geçmiş olsun dileklerimle birlikte sayın EKİRCALİ ye katılıyorum.
Bu durumun bir meslek hastalığı olduğunu ispat etmek oldukça güç. Yani işiinizin ve işverenin bu duruma sebebiyet verdiğini nasıl ispat edersiniz. Tansiyon, karaciğerde yağlanma, kalp çeperinde büyüme her kesimden insanda görülebilen rahatsızlıklardır.
Bu hastalıklar genetik olabilir, ailevi problemleriniz, yahut arkadaşlarınızla olan problemleriniz nedeniyle yaşanmış olabilir, sizin kendi psikolojik durumunuz bu durumları tetiklemiş olabilir gibi MAHKEMENİN DİKKATE ALABİLECEĞİ BİR ÇOK İHTİMAL VAR. Bu ihtimallerinde çürütülmesi gerekecektir.
AYRICA İŞYERİNDE ÇALIŞAN İNSANLARIN GENELİNDE ORTAYA ÇIKAN BİR DURUM OLDUĞUNU DA SANMIYORUM,
Konu SUBJEKTİF KABUL EDİLECEK ve davanız muhtemelen reddedilecektir. Üstelik ortada çok büyük bir tazminatınız da yok. 3 yıllık bir kıdeminiz var. Sağlığınızdan daha mı önemli, madem çok sorun oluyor, işi bırakın
Re: çalıştığım işyerine tazminat davası açabilir miyim
mrh oncelıkle gecmıs olsun allah sıfa versın kardesım tazmınat alma gıbı bı hakkınız var bende sızın gıbı ısten acıkarıldım fakat cıkarken hıcbır evraka ımza atmadım ıssızlık sıgortasından bıle yararlanamadım atılı sucta bulundular ama sonucta ıs mahkemelerı ıscıden yana ve hakkını savunuyorlar senınde yapacagın ıyı bır avukat ve sahıtlerın sıgorta dokumunu al ınan boslukta cıkacaktır cıkmasa bıle cumartesı gunlerı calısıyosan onlarıda sana gunluk yevmye uzerınden odemek zorundalar yıllık ızınler de var tabıkı ben de 3 yıl calıstıgım sırketten mahme yolu ıle basladım vede devam edıyor mahkemelerım su an kaybedeceklerını bıldıklerı ıcın ıse gerı donus tekklıfı verdıler zaten buda kazandıgımda kanunen hakkım ama sonuna kadar devam etmenı tavsıye ederım.saglık yonunden alacagın raporun bedelını kac gun aldı ısen ssk onu sıze oduyor zaten once saglık dıyerek gecmıs olsun dıyorum
Re: Çalıştığım işyerine tazminat davası açabilir miyim
Sevgili üye arkadaşlar,
Hukukçu olmamakla birlikte insanlara yardım edebilmek adına, yaşadığınız hukuksal tecrübeleri ihtiyacı olanlarla paylaşmanız her türlü takdiri haketmektedir.
Ancak, unutmayınız ki her dava konusunu kendi içerisinde değerlendirmek gerekir. Birbirine çok benzer durumlar dahi gerçekte birbirlerinden çok farklıdırlar.
Bu nedenle bu forumlarda hukukçu üyelerin dahi vermiş olduğu yanıtların sizlerin sorunuzda dile getirebildiğiniz detaylar dikkate alınarak birer ön bilgi niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Aslolan bir avukattan profesyonel destek almanızdır.
Sn. aruda'nın sorusuna üyelerden yeterli hukuki ön bilgi verilmiş bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki burada verilen yanlış bilgiler karşısında hiçbir cezai sorumluluk bulunmamaktadır. Bu nedenle özellikle hukukçu olmayan üyelerimizden konu hakkında net bilgi sahibi değillerse hukuki addedilebilecek yorumlardan kaçınmalarını rica ediyor ve bu vesile ile Sn. aruda'ya ben de geçmiş olsun diyorum.
Selamlar,