Merhaba,
Evlilik nedeniyle işten ayrılmak için ihbar süresi ne kadardır. Forumlarda ihbar süresinin olmadığı istenilen anda iş akdinin feshedilebileceğini okudum bu doğrumudur.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Printable View
Merhaba,
Evlilik nedeniyle işten ayrılmak için ihbar süresi ne kadardır. Forumlarda ihbar süresinin olmadığı istenilen anda iş akdinin feshedilebileceğini okudum bu doğrumudur.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde evlilik nedeni ile işten ayrılma hakkını kullanması gerekir kıdem tazminatına hak kazanabilmek için
Sayın EYİLİK,
Öncelikle teşekkür ederim 1 yıl içinde ayrılabileceğini biliyorum öğrenmek istediğim mesela bugün istifa verilip hemen işten ayrılabilinir mi? Yoksa onda da mesela 15 günlük bir ihbar süresi var mı? Forumda bu konu hakkında değişik söylemler okudum. Bilgilendirirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.
Cevabımı özür dileyerek üstadlarımın uyarısı ile değiştiriyorum.
Kafanızı karıstıracak bir durum yok Ekircali adlı uye dogru soylemis yani ben ayrılıyorum diyip pılı pırtıyı toplayıp ayrılmak isvereninizi zor duruma dusurecektir sizin yerinize bir eleman alana kadar en azından makul bir sure veriniz daha sonra da karsılıklı iyi dileklerle isinizden ayrılınız
Sn.Ekircali nin demek istedigi bu yani isvereninize zor durumda kalmaması ve sizin yerinize birini bulması icin makul bir sure verin bu illaki ihbar ile olacak degildir gider yüzyüze konusursunuz ve durumu anlatırsınız isvereninizde sizi anlayısla karsılayacaktır yerinize makul bir sure icerisinde birini bulur siz de ayrılırsınız...
Sn. TOKLU yanıtınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Kendim için değil de bir arkadaşım için sormuştum. Çalıştığı yerde bir sorun yaşadı ve işinden ayrılmak istedi. Evlilikten sonraki 1 senesi de dolmak üzere( 10 gün civarında kaldı) işyerine ihbarını 15 gün önce yaptı. Fakat kendisine evlilik tazminatına hak kazanmak için ihbarı 45 gün öncesinden yapması gerektiği söylenmiş. Bu duruma inanmadığım için burada bu konuyu açmıştım. Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
Bu konuda daha önce çok sayıda cevap verildi. Evlilik nedeniyle ayrılan bayan işçinin ihbar (bildirim) süresi tanıması gibi bir uygulama yasada ve Yargıtay kararlarında yoktur. Yani arkadaşınız süre vermek zorunda değil. Hemen ayrılabilir. Kaldı ki, onların dediği gibi 45 süre verirseniz bir yıllık süreyi de kaçırabilirsiniz. Bu konuda sitemizde bir de makale bulunmaktadır. Detaylı bilgiyi bu linten de öğrenebilirsiniz; Selamlar.
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=629
Sayın BİLGİLİ,
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Arkadaşımın 15 gün önceden ihbarını yaptığını yazmıştım fakat kendisine 2,5 yıldır çalıştığını ve buna istinaden 6 hafta öncesinden ihbarda bulunması gerektiğini kendisinin 2 hafta öncesinden ihbarda bulunduğu için 4 haftalık ihbar tazminatı talep ediliyor. Bu konuda da yol gösterebilirseniz çok sevinirim. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın ilkine, yukarıda da defaatle yazılmış olduğu ve Sayın Bilgili'nin verdiği linkteki makalede de belirtildiği üzere, evlilik bedebiyle işyerinden ayrılmak isteyen bayan işçi için İŞVERENE İHBAR SÜRELERİNE UYARAK BİLDİRİMDE BULUNMASI ZORUNLULUĞU YOKTUR. İşverenin bu tavrı, kıdem tazminatı hakkını yok etmek için Abbas beyin de dediği gibi süreyi kaçırtmaya yönelik olabilir.