Re: Evlatlık iptal davası
"Evlat edinenin altsoyu varsa, onların evlat edinme ile ilgili tavır ve düşünceleri de değerlendirilir. "
Verdiğiniz bilgilerden halanızın alt soyu olmadığını anlıyorum, hiç evlenmedi demişsiniz, yanılıyor muyum?
Evet Dilek Hanım hiç evlenmedi.Sadece yeğenleri var.4 kardeştik.Ablamı evlatlık aldı.Bizim kanuni olarak itiraz ya da miras talep hakkımız var mı?Merakım bu... Şayet varsa kanuni işlem yapmak istiyoruz.Teşekkür ederim.İyi akşamlar...
316. madde sorunuzla alakalı değildir.
Kanun No: 4721
Türk Medeni Kanunu
Evlatlık ilişkisinin kaldırılması
Sebepleri
1. Rızanın bulunmaması
Madde 317 - Yasal sebep bulunmaksızın rıza alınmamışsa, rızası alınması gereken kişiler, küçüğün menfaati bunun sonucunda ağır biçimde zedelenmeyecekse, hakimden evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilirler.
2. Diğer noksanlıklar
Madde 318 - Evlat edinme esasa ilişkin diğer noksanlıklardan biriyle sakatsa, Cumhuriyet savcısı veya her ilgili evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilir.
Noksanlıklar bu arada ortadan kalkmış veya sadece usule ilişkin olup ilişkinin kaldırılması evlatlığın menfaatini ağır biçimde zedeleyecek olursa, bu yola gidilemez.
II. Hak düşürücü süre
Madde 319 - Dava hakkı, evlatlık ilişkisinin kaldırılması sebebinin öğrenilmesinden başlayarak bir yıl ve her halde evlat edinme işleminin üzerinden beş yıl geçmekle düşer.
Dilek hanım çok tşk ederim.Yanlış anlamazsanız birşeyler daha söylemek istiyorum.biz 4 kız kardeşiz.Ablam 39-40 yaşında halam tarafından evlat edinilmiş.Biz öğrendiğimiz zaman mirasın izinsiz dul ve çocuklu bir kadınla evlenen amcama kalmaması için böyle bir yola başvurulduğunu halam öldükten sonra bize pay edileceğini ifade ettiler annem ile ablam.Ancak halam öldü.Biz otomatikman evlatlık olduğu için miras dışı kaldık.Annem de biz diğer 3 evli kardeşe miras vermemek için onun hakkı olduğunu savunarak bizi kovdu.Babam bundan 12 yıl önce öldü.Annem bize kalan miras payımızı istedi.İntifa hakkı yokmuş kalkmış diyerek satışını duygu sömürüsü yaparak ve acımızdan yararlanarak yaptırdı.Şimdi o ablam hala bekar.Damatlarına pay kalmasın diye ablama da pay verdirttirmediği gibi bizim satışını yaptığımız evi de evlatlık verilen ablama vermekle tehdit ediyor.Bizlerin saklı pay üzerinden dava açıp alma hakkımız olduğunu az çok biliyorum.Ablamın da evlatlık alınması şu anda 4,5 yıl.yasal süremiz az kaldı.Yansoy olarak adlandırılıyoruz sanırım.Payımız var mı onu öğrenmek istiyorum.Şayet var ise ve evlatlık davasını düşürme şansımız var ise onu öğrenmek istiyorum.SAYGILAR
Mirasın tamamı evlat edinilene kalır. Dilek hanımın bahsettiği sebeblere dayanarak evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını talep etseniz bile kanaatimce ileriye etkili sonuç doğurması gerektiğinden yine sonuç alamazsınız
Çok üzüldüm.İlginize ve cevaplarınıza teşekkür ederim.Birçok ailenin çöküşüne şahit olmuştum.Ama hiç bizim ailemizin miras açısından çökeceğini hiç düşünmemiştim.Bir annenin ve ablanın keni çıkarları için satması ne kadar acı.Allah kimsenin başına vermesin.çok teşekkürler.....İyi akşamlar.
Yukarıda eklemiş olduğum kanun maddeleri sadece evlatlık ilişkisinin kaldırılması hakkında bilgi edinmeniz (Bu şartları da taşımıyorsunuz anladığım kadarıyla) ve halanızın altsoyu olmadığını ifade ettiğiniz halde altsoyu olması şartına dayanan 316. maddeye dayanamayacağınızı belirtmek içindir. Kanımca siz ne bu hükümlere ne de başka hükümlere dayanarak evlatlık ilişkisini sona erdiremezsiniz, çünkü halanız vefat etmiş, evlatlığın kazanılmış hakları söz konusu olmuştur.
İlginize çok teşekkür ediyorum.Sorumun cevabını verdiğiniz için sağolun.Benim için üzücü olsa da bizlere yardımcı olmanız mutlu etti.Saygılar sunuyorum...İyi akşamlar