Site Yönetimi Dairemin Önüne Ayakkabılık Koydurmuyor
Site yönetimi dairemin 7. katta olmasına rağmen ortak kullanım alanı diye dairemin önüne ayakkabılık koydurmuyor.Ayakkabılığın kapladığı alan toplam 1 m2 lik bir alan .Kapımın önünüde hiç bir kat maliki kullanmıyor.herkes dairesine asansörle çıkıyor.Kullansa bile dairelerimizin önü çok geniş olduğundan herhangi bir engelleme ve de başka bir şey yok.Hatta ayakkabılarımızı bile içeriye almamız söyleniyor.Böyle bir saçmalık olurmu.Bende inatla almıyorum.Noterden tebligat çekilmiş 7 gün içerisinde mahkemeye gideceklermiş.Öneriniz ne olur.Teşekkürler.
Re: Sİte YÖnetİmİ Daİremİn ÖnÜne Ayakkabilik Koydurmuyo
sn Derya bey,
size üç tane önerim olacak,
1- ) ayakkabılarınızı ve ayakkabılığınızı hemen içeri alınız,
2- ) site yönetimine bu bilgilendirme için teşekkür ediniz,
3- ) bu hukuk sitesinde mevcut bulunan KAT MÜLKİYETİ KANUNU' nu bir güzel okuyunuz.
özel yorumum ;
ayakkabıların ortak yerde bulunmaması;
sağlık açısından önemlidir, düzen ve tertip açısından önmelidir.Mesela başkasıda buzdolabını oraya koyar ve örnek olarak sizin ayakkabılığınızı gösterir.Ortak kullanım alanları böyle bir şeydir...
ayrıca;
KANUNLAR DOĞRU OLDUĞU İÇİN DEĞİL, YÜRÜRLÜKTE OLDUĞU İÇİN UYGULANIR.
saygılarımla... ( site yönetimine benden teşekkürler )
Ortak yaşam kurallarına uymayan insanlar yüzünden çok sevdiğim apartman hayatını terk ettim, dairemide sattım, artık müstakil bir konutta oturuyorum.
Re: Site Yönetimi Dairemin Önüne Ayakkabılık Koydurmuyor
Sayın derya57,
Sizce medeni toplumlar gibi, ortak yaşamın gereklerini öğrenmenin zamanı gelmedi mi?
Ayakkabılığı apartman ortak alanına koymak hangi çağda kaldı hiç düşündünüz mü.
Yönetim bu uygulamada hem yasal olarak, hem mantıksal olarak hem de sosyal olarak son derece haklı.
Bilmeniz gerekir ki bu gibi medeniyet dışı uygulamalar yasa tarafından da kabul görmemektedir.
Saygılar
Noter kanalıyla tebliğ edilen evrakın niteliği ve içeriğinden bahseder misiniz?
sayın emrah yavuzcan noter kanalıyla gelen evrakta ayakkabılığımı 7 gün içerisinde kaldırılmasını kaldırılmadığı takdirde mahkemye verileceğim yazıyor.
merhaba,
ortak kullanım yerlerinin düzenli, temiz ve sağlıklı bir şekilde kullanımı için kurallar vardır.Yukarıdaki notumdada bunları beyan ettim.Sizin için başkalarının hakkı birşey ifade etmiyormu ? komşularınızı üzmek iyi bir şeymi ? T.C. KAT MÜLKİYETİ KANUNU var. Bunu okumanızı tavsiye ediyorum.
saygılarımla...
Sn belloman, ilgili kanundaki ilgili bölümü buraya taşır mısınız? Madem ki bu kanunda ayakkabılıkla ilgili bir madde var ve soruyu soran üyemiz bilmiyor, taşıyınız lütfen.
K.M.K. madde 18...
ve bu doğrultuda verilmiş çeşitli Yargıtay kararları mevcut.
Yazmaya üşendiğim için kararları vermedim. Gerekirse verebilirim.
Saygılar
sn Emrah Yavuzcan,
Ortak kullanım yerleriyle ilgili olan maddede "ayakkabılık " veya benzeri bir cisimin kendi ismini detaylı olarak yazmaz.Genel analamda ortak kullanım yerlerinin kişisel olarak kullanılamıyacağı belirtilir.
IV - Ortak yerler:
Madde 4 - Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.
a) Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları,antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,
b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su,havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.
Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya,faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.
...........
Madde 18 - Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
.........
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/8 md.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça,anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde ise ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.
özet SONUÇ : Ortak yerler ismindende anlaşılacağı gibi malikler tarafından ortak amaç için kullanılmak üzere yapılmıştır, kişisel ihtiyaçlar için sadece "bağımsız bölümler kullanılmalıdır". Ayakkablık ve ayakkabılar ortak kullanılmadığı için bağımsız bölüm içine alınmalıdır.
Kat mülkiyeti kanunu okuyan sayısı az olunca, münakaşalarda çok oluyor.
Birde başkasını rahatsız etmemek düşüncesi olmalı, çeşitli miktarlarda " kokma " kabiliyetlerine sahip ayakkabıların merdiven boşluklarını ne hale getireceğini siz düşünün...
sevgi ve saygılarımla....
Sn belloman, konunun ayakkabılık olması nedeni ile iletimi bu yönde düzenledim. Elbette kanunda tüm materyaller ayrı ayrı sayılmaz ve sayılamaz.
Konuya hukuki olarak yaklaşılması adına, yalnızca tavsiye vermek veyahut eleştirmek yerine, hukuki dayanakları ileri sürerek cevap verme taraftarıyım. Sizin de bu yönde katılımınızı sağlamak için kanun maddesini taşımanızı istedim. Teşekkür ederim.
Konuyla ilgili olarak sn derya57, aleyhinize "müdahalenin meni" davasının açılması muhtemeldir.