İcra Müdürlüğüne yapılan şifahen mal beyanı
İİK 74. maddede mal bayanı ile ilgili olarak yazılı veya şifahen deniliyor. Şifahen mal beyanı nasıl yapılıyor.? Avukat müvekkili adına mal beyanında bulunursa veya tebligat avukata yapılmışsa mal beyanı ile ilgili olarak ceza verilmiyor. Peki icra müdürüne şifahen mal beyanında bulunulursa ceza verilebilirmi? Yasayı bilmeyen veya okuma yazma bilmeyen biri diyelim. Şifahen beyanı usulüne uygun olarak zapta geçirmek icra müdürlüğünün görevi değilmidir.?
saygılarımla.
Re: İcra Müdürlüğüne yapılan şifahen mal beyanı
Alıntı:
mkocagul rumuzlu üyeden alıntı
Şifahen beyanı usulüne uygun olarak zapta geçirmek icra müdürlüğünün görevi değilmidir.?
Uygulamada bu şekilde oluyor zaten sayın mkocagul.
Pardon açarmısınız? Uygulama derken icra müdürleri mal beyanını zapta mı geçiriyorlar yoksa dilekçemi istiyorlar.?
Saygılar
Borçlu şifahen beyanda bulunmak üzere icra müdürlüğüne gittiğinde ona "hoşgeldiniz" diyorlar ve hemen dışarıda bulunan ve her türlü konuda dilekçe yazabilen uzman birine yönlendiriyorlar. Hatta kendisine usulune uygun mal beyanı konusunda istediğinizi sorabilirsiniz, gayet bilgili ve tecrübelidir hiç kuşkunuz olmasın!
Canım Türkiyem! :)
Yani şifahen beyan olmuyor öylemi?
Peki yasa öyle demiyor. Aslında icra tecrübeli avukatlarımızın birikimlerine ihtiyaç var.
Değil şifahen, bizzat dilekçeyle yazılı olduğu halde neler oluyor diğer forumlarda tartışmıştık, hatırlayınız! :)
Peki ceza davası açıldı ve bende dedimki ben 74. maddeye göre şifahen mal beyanında bulunmaka istedim, kimse bu beyanlarımı dikkate almadı, beni yönlendirdikleri bir yazıcı bu dilekçeyi yazdı. Usule uygunmu değilmi nerden bileyim dedim. Yani inanın polemik için değil bazı şeyler mantığa uymuyor. Dediğim gibi avukat mal beyanı verince veya tebligat vekile yapılınca ceza verilmiyor. Bu yoruma göreşifahen yapılan mal beyanında usulsüzlük iddia edilirse ceza olmamalı diye düşünüyorum.
Her zaman ceza verilir diye bir şey yok zaten sayın mkocagul. Bir hakim verir, diğeri vermez! Ama bence bahsettiğiniz durum polemik değil de biraz fantazi olmuş gibime geldi. Yani millet yazılı olarak bile doğrusunu veremiyorken ve usulune uygunluğu tartışılıyorken bir de şifahen mi! Sakın aklınızdan bile geçirmeyin derim! :)
Nasıl olsa o da zapta geçmeyecek mi? Kulağı tersten göstermeye hiç gerek yok bence ne dersiniz!?
Saygılar...
Hayır anlatamadım özür dilerim. Şifahen yapılana yani icra müdürlüğünce zapta geçirilene ceza olurmu olmazmı? tartışmak ve bilgi almak istediğim konu bu. Yani usulsüz denilerek ceza veriliyor ya. Usulsüz ise usule göre almak icra müdürlüğünün görevi olacaktır. Yani bazen ceza veriyorlar bazen vermiyorlar konusu ayrı.
Saygılar.
Bence "usulune göre almak" değil de şifahen dahi olsa "usulune göre vermek" gibime geliyor! Çünkü kanun böyle ve diyelim ki dediğiniz gibi de olsa beyanı alan görevli, borçlunun şifahen bildirimine göre zapta geçecek. Ben kendim bizzat şahit oldum buna benzer duruma. Eksik bir şey olduğunda soruyorlar olması gerekenleri zaten borçluya işte "gelirin var mı? borcunu ödeyecekmisin veya itirazın var mı? ya da menkul-gayrimenkul nelerin var" diye ve geçiyorlar zapta. (Usulüne göre olmasına özenle!) Ama ben şahsen şifahen beyanda bulunanın da olmaz ya! hata payını göz önüne alması lazım diye düşünüyorum. Kanun, usulüne uygun beyanda bulunmayı borçluya yüklemişken bir de neden şifahen olanlarda icra müdürlüklerine sorumluluk yüklesin ki saçma olur bu bence.!