Benim yazımı kendi ismiyle yayınlana karşı neler yapabilirim?
Merhabalar..
İnternet ortamında yazılar oldukça yayılmakta. Özellikle paylaşım alanlarında -forum gibi- isim gözetilmeksizin alıntılar paylaşılmaktadır.
Benim sorunum; Özel ve kişisel -telif hakkı yazar sahibine aittir ibareli- bir sitede bir yazımın bir kısmı alınıp altına ekleyen kişinin kişisel alanı olması nedeniyle o şahısın ismi eklenerek yayınlanmış bulunmaktadır.
Şahısa yazının yazar ismini belirterek uyarıda bulundum fakar bir düzeltme yada değişikliğie gidilmedi.
Şimdi; 4 yıl kadar önce ilk olarak -şuan site işlemini sona erdiren bir sitede yayınlanmış- ve yine o zamanlarda bir başka sitede hâlen yayında benim adımla durmakta olan bu yazımı kendi ismiyle yayına veren bir şahıs üzerine ne gibi bir hukuksal işlem olarak telif hakkımı gözetebilirim?
Re: Benim yazımı kendi ismiyle yayınlana karşı neler yapabilirim?
Forum sitelerinde durum farklıdır ve kurallar bir sözleşme ile tüm üyelere bildirilir. Bahsettiğiniz konu tam olarak neyle ilgili açıklarmısınız!?
Forumda paylaşılan yazılara pek bir şey diyemiyorum, ne kadar isim belirtilmese de kendileri açısından bir kişisel alan ve isim soyisim olarak bir çizgi olmadığı için çok genel kalıyor.
Benim bir yazım ise; normal yazıların şiirlerin, isim ve soyisim olarak kişisel bir hak olarak görüldüğü, ve altında *(c) Bu şiirin/yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir. ibaresiyle yayın yapan çok bilindik bir sitede, bir şahıs tarafından kendi ismiyle yayınlamış.
O şahısa mesaj iletmenin karşılığı olarak bunu göz önünde bulundurmaması ise ayrı bir insanlık sorunu.
Ben, benim yazımı kendi ismiyle yayınlayan bu şahısa karşı hukuk üzerinde ne gerekiyorsa yapmak istiyorum. Site yöneticisi ile irtibatımda da hukuk olarak bir yöntem önerildi.
Yazı konusunda kişisel olarak telif hakkımı - aslında daha çok böyle bir başkasının yazısını kendi yazısı gibi yayınlara ciddiyetle karşı durmam ve insanlık açısından gerekeni yapmak olarak- bir işlem yapmak istiyorum.
Bunun hukukta yeri ve hakları nelerdir? Öğrenebilir miyim?
Saygılarımla..
5846 Sayılı fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine göre dava açabilirsiniz. Bu konuda avukatınızdan profesyonel bir yardım almanızı öneririm.
Saygılar...
Yazının herhangi bir sitede birkaç yıldır bulunması bence delil sayılamaz Çünkü şuan yazdığım bu tarihli yazımı dahi ileri bir tarihte yazılmış olarak göstermek basittir. Böyle bir durumda yazının sitede değilde Noter onaylı olarak sende bulunması daha geçerlidir. Buda olmadığına göre böyle bir dava da yapabileceğin tek şey zaman kaybıdır. Yinede olurmu olmazmı işin uzmanları bilir. Benim işim Bilgisayar. Kendi işimde yorum yapmak istedim.