İşe İade Davasında 30 İşçi Kıstası Nasıl Değerlendirilir
İŞE İADE talebinde bulunabilmek için işyerinde 30 işçinin çalışıyor olması gerekir. Örneğin bir banka şubesi, yahut şirketin şubesinde çalışan personel sayısı 10 kişi, ancak A.Ş olarak yani tüzel kişilik olarak şirketin çalışan sayısı 30 un çok üstünde. Bu durumda işe iade davasının açılabileceğini düşünüyormusunuz ? Tartışmakta fayda olduğunu düşünüyorum
Re: İşe İade Davasında 30 İşçi Kıstası Nasıl Değerlendirilir
X A.Ş. tüzel kişiliğideğişmediğinden,şubelerde çalışan sayısı değil,toplam çalışan sayısı dikkate alınmaktadır.
Bunun tartışılacak bir yanı yok. Bu hususta yasa çok açık.
Sayın ekircalinin de belirttiği gibi, merkez ve şubelerde çalışan toplam eleman göz önüne alınır.
Saygılar,
SAYIN EKİRCALI ve KORUGAN 'a teşekkürler,
İlgilendiğiniz ve katkıda bulunduğunuz için,
Aslında basit bir mantığı var ancak iş uygulamaya gelince insan tereddüt etmeden yapamıyor, belki ben biraz şüpheciyim,
Yüzde yüz emin olduğumuz şeylerde bile çok farklı yorum ve içtihatlarla karşılaşıp YASANIN TAM TERSİ bir mantıkla davalarımızın reddedildiği hiç olmuyormu,
Zaman zaman yaşıyoruz bu gibi durumları,
Belki örnek karar ve içtihat olsaydı durum daha iyi olurdu.
Tekrar teşekkürler,
Bu konuda Yargıtay kararları var. Hatta yanılmıyorsam yabancı bir şirketin ülkemizde faaliyet gösteren bir şubesinde 30 kişinin altında işçi çalışmasına rağmen, bağlı olduğu yurtdışındaki merkez ofisin mevcudu da dikkate alınarak işe iade davası görülmeye devam edilmiştir. Özellikle banka şubeleri için bu kesin olarak böyledir, bu konuda birden fazla karar mevcuttur.
Selamlar,
Sayın Harun Bey,
somut bilgiler verdiniz , teşekkür ederim.
Bir şubenin kendi başına davada taraf ehliyeti var mı dır ?
Ben biliyorum ki Ziraat Bankası şubelerinin her birinin kendi avukatı var, ve her biri ayrı vekalet veriyorlar.
Davalar şubeler adına açılıyor,
Uygulamada bu konuya hiç dikkat edilmiyor sanki
durum enteresan