-
Tapu iptali
Amcam 1993 yilinda tapu dairesinde tapu islemini öne sürerek (arsa iki kisiye bölünemez, tapu dairesi kabul etmiyor diyerek) babami kandirip arsasini kendi üzerine almis. Babama ait olan arsasini isgal etmis geri vermiyor, tespit et tapunu al diye hakaret ediyor. Simdi ise arsa üzerine müteahhit ile kat yapilacak. 75 yasindaki babami ortak olarak araya koyup bir daire verecegini söylüyor. Babamin bu ortaklikla tapu dairesinde resmi bir kat sahibligi veya kayiti olacakmi?
Sadece noter anlasmasi ile (tapu dairesinde kayiti olmadan) ileride daireyi satabilirmi, satma yetkisi olurmu veya nasil bu hakki elde edebilir?
Ben kizi olarak simdiden dava acip babamin yerine arsasini geri alabilirmiyim. Babam 75 yasinda, ihtiyar ve asiri derecede unutkanligi var.
Ilginize simdiden tesekkürler.
-
Re: Tapu iptali
merhaba; türk hukukunda gayrimenkul (taşınmaz) mal satımı ancak ve ancak tapu siciline tescil ile yapılabilir. dolayısıyla amcanız bu şekilde babanıza ait olan tapuyu kandırmak (muvazaa) suretiyle aldıysa ve babanızı ortak yapacağını söylüyorsa bu şekilde ortaklık kurulması mümkün değildir. babanızın yapılacak yerde daire sahibi olabilmesi için arsa üzerinde mülkiyet hakkının bulunması veya amcanızın müteahhit ile yapacağı sözleşmeye böyle bir hüküm koydurması lazım. böyle bir hüküm konulmazsa sizin bu arsada veya üzerinde yapılacak binada söz sahibi olma şansınız yok. ancak muvazaa nedeniyle tapu iptali ve teskcil davası açabilirsiniz. bunu siz değil babanız açmalı. ancak belirttiğiniz üzere babanızda unutkanlık vs. durumlar varsa sulh hukuk mahkemesine başvurarak kendinizi babanıza vasi tayin ettirmelisiniz. başka sorularınız varsa yanıtlamaya çalışacağım, şimdilik bu kadar...
-
tapu iptal davası açsanızda işiniz oldukça zor çünkü tapuda mülkiyetin 1993 yılında babanızın elinden çıktığını söylüyorsunuz. Medeni kanunun 712. maddesi uyarınca : Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez. denilmektedir.
bu nedenle 1993 yılında yapılan mülkiyet devrininin iyi niyetle olmadığını ispat etmeniz yani muvazaa iddiasını kanıtlamanız gerekmektedir. işiniz oldukça zor profesyonel bir destek almanız gerekmektedir. bu avukatla görüşün
-
Cevaplariniz ve zaman ayirdiginiz icin tesekkürler.
Ek olarak sunuda belirtmek istiyorum: Amcamin "hileli" bir satis sonucu (yani hic para ödemeden) sadece tapu dairesine satis olarak gösterip arsayi üzerine almasi.
Bu hileli satisi su sekilde tespit etsem, gecerli olurmu (?):
Amcamin o zamanki maddi durumunun iyi olmayisini ve cocukluktan beri babamin ona onun gecim sikintisi yüzünden sürekli maddi yardim ettigini sahitlerle tespit ederek.
Kendi cocugu gibi onu destekliyordu.
Sonucta ben ve diger kardeslerim onun yüzünden mirasimizdan olduk.
Peki babamin ölümü durumda kizi olarak magdur oldugum sakli payi almak icin dava acabilirmiyim? Yine zamanasimi söz konusu olurmu?