Yabancı Diplomatların Yetki ve Görevlerinin Sınırı
DİPLOMATLARIN YETKİ VE GÖREVLERİNİN SINIRLARI?...
BENİ AYDINLATIRMISINIZ?...
Kafama takılan bir soru var. Konu hakkında fazla bir bilgim yok. Nette aradım. Doyurucu dokümanlar bulamadım.
Bu soru bugün duyduğum bir haberden dolayı oluştu.
Haber; Diplomatik kimlik ve mesleklerine yakışmayan, yasalara aykırı davranış ve işlerle uğraştıklarından dolayı üç Irak’lı diplomatın sınırdışı edilmesi...
Haber bu...
Bu diplomatların isimlerini yazmamışlar. Biz kısaca Diplomat 1, Diplomat 2, Diplomat 3 diyelim.
Yetkili merciler gerekli araştırma, inceleme ve istihbari çalışmalar yaparak mutlaka böyle bir sonuç elde ettiklerinden dolayı böyle bir karar verilmiştir. Herkes yasadan aldığı yetkiyi, yasaya uygun olarak ve yine yasaya uygun olmayanlara karşı kullanabilir. Bir hukukçu olarak buna karşı diyebileceğim bir şey yok... Kafama takılan soru bunla ilgili değil.
Bazı basın kuruluşlarının A.B.D.nin isteği Powel’den sonra olmasına dikkat çekse de benim dikkatimi çekmiyor.
PEKİ SORUN NE O ZAMAN?
Bu haberi duyduğum da aklıma son tezkereden önce Yüce Meclisimize (Diğer adıyla YASAKOYUCU- TBMM) A.B.D. diplomatlarından ve görevlilerinden bazılarının ziyaret etmesiyle ilgili...
Diplomatların, Uluslararası hukuk ve çalıştıkları yerin Ülke hukukuna uygun davranarak, ülke içinde gelişen faaliyetleri ve olayları kendi ülkelerine bildirmek, bu konuda ülkenin yetkili siyasi mercileriyle görüş alışverişinde bulunabilecekleri açıktır. Bir bildiğim daha var. Bir diplomatın siyasi bir kimliği vardır. Muhatapları ise siyasilerdir. Bu bilgim doğrumu onu da bilmiyorum.
Soru pişti... Şimdi geliyor.
Anayasamız da temel ve değiştirilemez ilkelerden biri olan ve yönetim biçimimiz olan "Halkın kendi kendisini vekilleri aracılığıyla yönetmesi" gerçekliğiyle uygulama alanı bulan Demokratik sistemimiz içerisinde, halk ; yani vekil tayin edenler, yani Mustafa Kemal ATATÜRK’ün "Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir" sözüyle vurgu yaptığı MİLLETİN % 94’ünün "SAVAŞA YANİ TEZKEREYE HAYIR" dediği sese uyarak 01.MART 2003 T.de yeterli çoğunlukla HAYIR diyen T.B.M.M ne... Bu kez daha değişik pişirimlerle, şeklen daha da daraltılarak sunulacak SON TEZKEREDEN önce isimlerini ve sayısını bilmediğimiz bazı A.B.D. diplomatlarının (en az üç diyelim ve isimlerini bilmediğimizden X, Y, Z diye kodlayalım. Diplomat X, Diplomat Y, Diplomat Z) T.B.M.M. ne giderek, Milletin vekillerine TEZKEREYE EVET DEYİN doğrultusunda uğraşlar ve propagandalar yapması ve öz anlamıyla sizi vekil edenlere kulak asmayın şeklinde yorumlanacak etkilerde bulunan DİPLOMAT X, DİPLOMAT Y, DİPLOMAT Z ,
ACABA YASALARA AYKIRI HAREKET ETMİŞ MİDİR YOKSA ETMEMİŞMİDİR?
YANİ; X, Y, Z olarak kodladığımız ABD diplomatlarının bu eylemleri kendi yetki ve görev alanlarını aşıyor mu?... Aşmıyor mu?...
Bu sorunun olumlu veya olumsuz yasal karşılığını bulabilmiş değilim.
İçimi kemiren sorular... Bu konuda özellikle Uluslararası hukuk, Siyasal Bilgiler vb. mezunlarından veya bu konuda siyasi veya hukuki bilgileri olanlardan yardım dileniyorum. Saygılarımla.
Ateş yakıcı, su akıcı, hava görünmez, toprak cansız mı?