İsten İstifa ederken Ödeyeceğimiz tazminat
Mrb özel sektörde çalışıyorum. Bir bankada daha iyi şartlarda is buldum. bu yuzden size2 sorum olacak;
1-) 9 aydır çalıştığımdan dolayı 4 hafta önceden işi bırakacağımı iş yerime bildirmem gerekiyormuş bu bildirme ne şekilde yapılmamalı.
2-) İşe girdiğimde bir sözleşme imzalamıştım. Sözleşmede bir maddede aldığım maaşımın 3 katı tazminat öderim diye bir ibare var oda yaklaşık 1,5 milyar yapıyor. bunu gercekten odemem gerekirmi ve dort haftalık süreyi beklemezsem ne gibi kayıplarım olur.
Re: İsten İstifa ederken Ödeyeceğimiz tazminat
Sorunuzun birinci kısmı ihbar öneli dediğimiz süredir. İhbar süresi 2 taraf için de geçerli bir süredir. Hem işveren hem de işçi için. İşveren için geçerli olan şeklin aynısı işçi içinde geçerlidir...
Şöyle basitleştirirsek;
0-6 ay arası çalışma=14
6-1,5 yıl arası çalışma=28
1,5-3 yıl arası çalışma=42
ve 3 yıldan fazla çalışma=56 gün önceden karşı tarafa bildirilmelidir. İşveren işçiyi işten çıkartacaksa bu kadar süre önceden işçide kendi isteği ile işten ayrılacaksa işverene çalıştığı süreler karşılığı denk gelecek kadar süre önceden bildirmelidir.
Sizinkisi bildiğiniz üzere 28 gün yapıyor. Yani işvereninize işten ayrılacağınızı 28 gün önceden bildirmelisiniz. Şeklini soruyorsunuz. Kanunun bu konuda koymuş olduğu bir şekil şartı mevcut değil. İspatlayabilecek olduktan sonra her şekil mümkün. Ancak yazılı olması ispat açısından kolaylık sağlar. Yazılı bir dilekçeyi işvereninize imza karşılığı verebilirsiniz. Bana kalırsa almayacaktır, almadığı durumda noterden ihtarname ile bildirebilirsiniz...
Ama bu 28 günlük ücreti ödemek istemiyorsanız ihtardan sonra 28 gün daha çalışmanız gerekir.
İmzalamış olduğunuz sözleşmede sanırım bir cayma tazminatı var. Bu konuda kesin bir bilgi veremeyeceğim. Bana kalırsa kimse bir işveren yanında böyle bir tazminat şartı nedeniyle çalışmak zorunda bırakılamaz. Bu hürriyeti sınırlamak manasına gelir ve hukukun korumaması gerekir. Başlangıçtaki böyle bir şartın geçerli olmaması gerekir. Ancak, işveren sizin işi bırakmanız nedeniyle bir zarara uğrayacaksa bunu diğer ispat ederek tazminat talep edebilir.
Ayrıca, kanunun iş bırakmayla ilgili düzenlemesinde ihbar süreleri öngörülmüştür, işçinin durumunu ağırlaştıracak sözleşmeler (kanunun koyduğundan hariç) geçerli değildir. Ama dediğim gibi sorunuzun ikinci kısmıyla ilgili şu ana kadar kesin bir bilgi sahibi değilim...Ben de merak ediyorum..
Merhabalar,
bahsi geçen süreler işgünü müdür ?
Alıntı:
ozgur__ rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
bahsi geçen süreler işgünü müdür ?
Dünya günü.
C.tesi,pazar ve haftanın diğer 5 günü dahil.
İhbar süreleri iş kanununda hafta olarak belirtilmiştir.
sn.karabekir güne çevirip belirtmiş.
saygılar