Merkez Bankası Kredi Risk Takip Birimi Hakkinda
Merhaba,
Bir konu kafama takılıyor. Belki siz bir yorum getirebilirsiniz.
Gecenlerde bir tüketici kredisi basvurusu yaptim. Basvurudan sonra banka yetkilisi benimde gorebilecegim bir sekilde Merkez Bankasi ile ortak kullandiklari Kredi Limit ve Risk Bilgileri'ne baktı ve daha önce ki problemli bir tüketici kredisi yüzünden kredim istedigim miktarda onaylanmadı.
Kredi almak vermek v.s. banka ve tüketici arasında ki bir anlaşmaya bağlı. Bu borç ilişkisinden 3. kişilerin bilgilendirilmesi ne kadar doğrudur? Merkez Bankası birimine şu anda ki ve önceki kredi risk bilgilerimi kimse ile paylaşmamalarını istemeyi düşünüyorum.
Merak ettiğim bu tarz bir konunun, hukuki bir dayanağı varmı? Yani Merkez Bankası'na bilgilerimi 3. kişi veya kurumlarla paylaşmamalarını ikna edebilecek hukuki bir durum?
Bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.
Selamlar, teşekkürler
Re: Merkez Bankası Kredi Risk Takip Birimi Hakkinda
Bahsettiğiniz kayıtlar, T.C. Merkez bankasınca değil, KKB denilen kredi kayıt bürosunca tutulmaktadır. Bu şirket yasa ile kurulmuştur. Tüm bankalar buradan online yada sorgu yolu ile hizmet almaktadırlar. Bu şirket te sahip olduğunuz kredi kartları,krediler,ödeme alışkanlıklarınız kayıt edilir. Şimdi T.C. Kimlik numarası ile kredi başvurusu yapılıyor. Bu şirket üzerinden bu işlemler yapılabiliyor. Bu kayıtların tutlmasında yasaya ve özel hayata aykırı bir durum yok. Sizin ile ilgili bir kayıt ta hata var ise müracaat ederek düzeltme şansınız var. İlgili siteyi incelerseniz detayları okursunuz.
Saygılarımla.