Kredi Kartı Borcu ve Sigorta İle İlgili
Merhaba izniniz ile bir kaç sorum olacak. Şimdiden ilginiz için teşekkürler.
Birden fazla bankaya toplam 9.000 ytl civarında bir borcum var uzun süre bunları kapatmak için sürekli ödeme yaptım bazen minimum extre tutarı bazende daha yüksek tutarlar. Ancak 1.5 yıldır hiç ödeme yapmadım. Temerüt faizi ile bu tutar epey arttı.
Birinci sorum
Yeni bir işe başladım ve sigorta yapmak istiyor şirket sahibi. Sigortalı olursam eğer bankalar maaşımın yüzde 25ine el koyuyor bildiğim kadarı ile. Bunu her banka ayrı ayrı yapabilirmi yoksa tek bir bankamı bu yüzde 25lik tutar üzerinde hak sahibi olabiliyor ?
İkinci sorum ise Sigortalı olduğumda kredi kartı borçlarımdan dolayı sanırım 10 günlük bir hapis cezası veriliyor. Banka beni sigortadan bulup bu 10 günlük cezayı çekmeme sebep olabilirmi ?
Teşekkürler ilginize
Re: Kredi Kartı Borcu ve Sigorta İle İlgili
Alıntı:
Helpme rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba izniniz ile bir kaç sorum olacak. Şimdiden ilginiz için teşekkürler.
Birden fazla bankaya toplam 9.000 ytl civarında bir borcum var uzun süre bunları kapatmak için sürekli ödeme yaptım bazen minimum extre tutarı bazende daha yüksek tutarlar. Ancak 1.5 yıldır hiç ödeme yapmadım. Temerüt faizi ile bu tutar epey arttı.
Birinci sorum
Yeni bir işe başladım ve sigorta yapmak istiyor şirket sahibi. Sigortalı olursam eğer bankalar maaşımın yüzde 25ine el koyuyor bildiğim kadarı ile. Bunu her banka ayrı ayrı yapabilirmi yoksa tek bir bankamı bu yüzde 25lik tutar üzerinde hak sahibi olabiliyor ?
İkinci sorum ise Sigortalı olduğumda kredi kartı borçlarımdan dolayı sanırım 10 günlük bir hapis cezası veriliyor. Banka beni sigortadan bulup bu 10 günlük cezayı çekmeme sebep olabilirmi ?
Teşekkürler ilginize
Birinci sorunuz maaşınıza haciz konulması için öncelikle size icra takibi yapılmış olması gerekir. Yani posta ile icra dairesinden size ödeme emri gelmiş olması lazım. Sizin de bun(lar)ı tebellüğ etmiş olmanız yani imza karşılığı teslim almış olmanız gerekir. Bundan sonraki aşama 7 gün içinde itiraz vs yapılmaz ise borç kesinleşmiş olur. Diğer taraftan maaşınızın 1/4 üne hangi alacaklı önce davranır ise o 1. sıraya girer, diğer alacaklılar zaman sırasına göre 1. alacaklının peşinden sıraya girerler, ta ki 1. alacaklının tahsilatı bitince sıra 2. alacaklıya geçer sistem bütün borç bitinceye kadar böyle devam eder.
İkinci sorunuz yukarıda bahsettiğim gibi adınıza gelen icra takip belgesinde açıklandığı üzere 7 gün süre zarfında bir dilekçe yardımı ile "Mal Beyanı"nda bulunulmasıdır. Eğer bildirimde bulunulmaz ise karşı tarafın sizin adınıza mahkemeye yapacağı şikayet vasıtası ile 10 gün disiplin hapsi cezasına çaprtırılısınız. Bunu sigortalı olamızla hiçbir alakası yoktur..
Verdiğiniz bilgilerden anladığım kadarı ile size ya herhengibir icra takibi yapılmamış ya da adres vs değiştirdiğiniz için eski adersinizdeki muhatara teslim edilmiş olabilir.
İcra takibi yapıldı ancak dediğiniz gibi adres değişikliği dolayısı ile hiç birisi elime ulaşmadı. Ancak sadece 1 tanesi daha önce çalıştığım firmaya gelmiş ve çalışan eleman tarafından imzalanarak alınmış.
10 gün disiplin cezası konusunda kesinleşmiş birşey olup olmadığını bilmiyorum. Benim öğrenmek istediğim ise sigortalı olursam eğer bu 10 gün disiplin cezası kesinleşmiş ise sigortadan adresimi bulurlarmı ? bunu öğrenmek istiyorum.
Alıntı:
Helpme rumuzlu üyeden alıntı
İcra takibi yapıldı ancak dediğiniz gibi adres değişikliği dolayısı ile hiç birisi elime ulaşmadı. Ancak sadece 1 tanesi daha önce çalıştığım firmaya gelmiş ve çalışan eleman tarafından imzalanarak alınmış.
10 gün disiplin cezası konusunda kesinleşmiş birşey olup olmadığını bilmiyorum. Benim öğrenmek istediğim ise sigortalı olursam eğer bu 10 gün disiplin cezası kesinleşmiş ise sigortadan adresimi bulurlarmı ? bunu öğrenmek istiyorum.
Şayet alacaklı tarafından şikayette bulunulup dava açılmışsa ve neticesinde gıyabınızda karar verilerek ceza almışsanız (Bunun için tebligatın usulune uygun olması da dikkate alınır) muhtemelen size ulaşılamadığından hakkınızda yakalama emri de çıkmış olabilir. Bu nedenle emin olmak için adliyeden sabıka kaydınızı çıkarttırabilirsiniz. Bunların hepsi bir ihtimal olabilir. İşyerinize yapılan tebligat da size yapılmış sayılır. Bence o işyerinden ilişiğinizi kestikten sonra sizin adınıza gelen tebligatları teslim almamaları gerekirdi. Adresinizin bulunması konusu ise ister sigortalı olun ister sigortasız her yerde karşınıza çıkabilecek hatta hiç ummadığınız bir anda dahi olası bir durumdur. Bu ayrı birşey. Alacaklı taraf size ulaşabilmek ve ödeme emri gönderebilmek adına sigorta müdürlüğünden tutun da gsm şirketlerine hatta varsa adınıza kayıtlı olan diğer faturalarla ilgili kurumlara bile başvurabilir.
sabıka kaydı nasıl çıkarttırabilirim ? bunu yaparken hakkımda arama kararı çıkmış ise bir sorun çıkarmı adliyede ? teşekkürler
Adliyeden çıkartabilirsiniz ve tecrübeyle sabittir hiçbir sıkıntı olmaz, merak etmeyin.