Süreli iş sözleşmesi ve tarihsiz senet
Merhabalar,
Çalıştığım firmaya gireli 3 yıl oldu. Girdiğimde 5 yıllık sözleşme imzaladım. İşyerinin sözleşmeyi tek taraflı fesih hakkı var. 5 yıldan önce çıkmam durumunda 5000$ gibi bir tazminat ödeme ile ilgili madde var. Sözleşmenin kopyasını bile vermiyorlar, o nedenle detaylarını çok iyi hatırlamıyorum. Aynı zamanda tarihsiz bir 5000$ tutarında bir senet(teminat amacıyla) imzalattırdılar. Arkasına teminattır 3.şahıslara devredilemez diye yazmıştım. Bunun eğitim verileceği için alındığını önemsiz olduğuna inandırdılar. Bunu yeni başlamış olmaktan ve işyerinin gösterdiği olumlu izlenimden dolayı önemsemedim. Fakat bu durum bende senetten dolayı zoraki çalışıyorum düşüncesini oluşturdu. Adresin ve koşulların değişmesi, şşubeye geçmiş olmam, artık bu işi yapmak istememem nedeniyle uygun bir süre sonunda işimden istifa etmek istiyorum. Şimdi aynı firmanın şubesindeyim ve orada sigortalı görünüyorum. Sözleşmem yenilenmedi ve ilk başladığım adres ile şimdiki çalıştığım adres farklı, bu sözleşme halen geçerli midir? İstifa etmem durumunda bu senetten dolayı ve sözleşmeden dolayı bir yükümlülüğüm var mıdır? Diğer işten ayrılan bir arkadaşımıza bana senetten dolayı borcun var diyerek zorluk çıkarttılar. Konu hakkında yardımcı olmanızı rica ederim. Teşekkürler...
Re: Süreli iş sözleşmesi ve tarihsiz senet
Sayın doruks,
İş sözleşmelerine işçi aleyhine tek taraflı olarak konulan cezai şartlar geçersizdir. Anlattıklarınıza göre 5000$ lık cezai şartın hiçbir geçerliliği yok.
İhbar sürelerine uymanız koşulu ile istediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.
Eğer sözleşmede var ise işveren sizden sadece eğitim için yaptığı harcamaları talep edebilir ki, çalıştığınız süre oldukça uzun olduğundan bu da çok zayıf bir ihtimal.
Saygılar
Re: Süreli iş sözleşmesi ve tarihsiz senet
Sayın Korugan,
Senet konusunda ne diye bilirsiniz, bir yorum yapabilir misiniz?
Teşekkürler.