Re: Alınan evin aidat borcu
Sayın Sema Engin,
Evi satın aldığınız tarihten önceki borçlar sizi bağlamaz. Kesinlikle ödemekle yükümlü değilsiniz.
Saygılar
Re: Alınan evin aidat borcu
Merhabalar Sema Hanım, burada konuyla ilgili şu Yargıtay kararı sorunuzun cevabını vermektedir: Yargıtay 18.Hukuk Dairesinin E.2002/7159 K. 2002/9012 ve 1.10.2002 tarihli kararı uyarınca kat mülkiyetinin devri halinde eski malikin aidat borcundan yeni malikin sorumlu tutulması mümkün değildir. Dolayısıyla sizden önceki döneme ait borçları ödemekle yükümlü değilsiniz. Saygılarımla.
Cevap: Re: Alınan evin aidat borcu
Merhaba,
Ben de benzer bir durumdayım yeni almış oluduğum eski sahibinden kalan borçlar var fakat yönetim benden talep ediyor. Yukarıda bahsi geçek eski kat malikinin aidat borçları ile ilgili yeni kat malikinin sorumlu tutulamayacağı konusunda geçen süre içerisinde bir değişiklik olmuş mudur?
Teşekkürler,
Yöneticiye bu kararı gösterin
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 2002/7159
K. 2002/9012
T. 1.10.2002
• KAT MALİKİNİN ORTAK GİDERLERDEN SORUMLULUĞU ( Kat Mülkiyetinin Devri Halinde Eski Malikin Aidat Borcundan Yeni Malikin Sorumlu Tutulamayacağı )
• ORTAK GİDER BORCUNDAN SORUMLULUK ( Kat Mülkiyetinin Devri Halinde Eski Malikin Aidat Borcundan Yeni Malikin Sorumlu Tutulamayacağı )
• ESKİ MALİKİN AİDAT BORCUNDAN YENİ MALİKİN SORUMLU TUTULAMAMASI ( Kat Mülkiyetinin Devri Halinde )
634/m.20
ÖZET : Dava; ortak aidat borcunun tahsili ile ilgili icra takibine yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir. Dosyada toplanan belgelere ve özellikle tapu kaydı içeriğine göre davalının 18 nolu bağımsız bölümü 9.3.2000 tarihinde satın aldığı takibe ve davaya konu edilen ortak gider alacağının davalının bağımsız bölüm maliki olduğu tarihten önceki aylara ilişkin bulunduğu anlaşılmaktadır. Saptanan bu durum karşısında davalının, kat maliki olmadığı dönemle ilgili ortak gider borcundan sorumlu tutulmayacağı gözetilmeden davanın kabulü ile aleyhinde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
DAVA : Dava dilekçesinde itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
KARAR : Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Dava; Haziran-Temmuz-Ağustos 1999 aylarına ilişkin ortak aidat borcunun tahsili ile ilgili icra takibine yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir. Dosyada toplanan belgelere ve özellikle tapu kaydı içeriğine göre davalının 18 nolu bağımsız bölümü 9.3.2000 tarihinde satın aldığı takibe ve davaya konu edilen ortak gider alacağının davalının bağımsız bölüm maliki olduğu tarihten önceki aylara ilişkin bulunduğu anlaşılmaktadır. Saptanan bu durum karşısında davalının, kat maliki olmadığı dönemle ilgili ortak gider borcundan sorumlu tutulmayacağı gözetilmeden davanın kabulü ile aleyhinde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 1.10.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Merhaba;
Bu konuyla ilgili olarak, biraz farklı olsa da benim başıma gelen bir durum var, onunla ilgili olarak fikir ve yorumlarınızı alabilirsem çok memnun olurum: Evimizi Mart ayında sattık ve Mart ayına kadar olan tüm aidat,yakıt giderlerini ödedik; hiç bir borcumuz bulunmadan yeni ev sahibine teslim ettik. Ancak dün apartman yöneticisi arayarak; evi yeni alan kişinin Nisan ayından beri yakıt parasını ödemediğini ve bu ayların parasını eski ev sahibinin yani bizim ödememizin gerektiğini söylediğini aksi takdirde icraya verileceğimizi belirtti. Yeni ev sahibi elinde bu konuda emsal karar olan 1998 tarihli bir mahkeme kararı olduğunu da belirtmiş. Sattığımız evdeki apartmanda bir sonraki yılın aidatları ve aylık yakıt ücretleri o yılın sonunda yapılan toplantıyla belirleniyor, ancak dediğim gibi sattığımız aya kadar hiçbir borcumuz bulunmamaktadır. Ancak yeni ev sahibinin bu noktaya dayanarak; evi sattığımız dönemden yeni yıllık toplantı yapılana kadar olan kısmın aidatını ve yakıt parasını bizden istemesi mümkün müdür; bu konunun hukuksal bir dayanağı var mıdır? Forumdan okuduğum birçok başlıkta; yeni malikin sorumluluğu evi satın almasıyla başlar deniyor; eski bir borç olmadığına göre; ev satıldıktan sonraki aylar (benim konumda mesela yıllık toplantı yapılana kadar olan kısım) yine bizim sorumluluğumuzda mıdır, yoksa yeni ev sahibinin sorumluluğunda mıdır; yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Not: Eski borçlar üzerine birçok başlık vardı ancak benim konumla ilgili bir başlık bulamadım; o yüzden ilgili olduğunu düşünerek buraya yazdım; umarım anlayışla karşılarsınız.
Cevap: Alınan evin aidat borcu
Aidat borcu kullanımdan kaynaklanan borçtur. Evi kim kullanıyor ise o öder.
Yönetici yeni malik ödemediği için kimden alabilirim diye size dönmüş olmalı.
O mahkeme kararını isteiyn bakalım. versin size buradana yayınlayın bakalım.
Cevap: Alınan evin aidat borcu
Benim de aidat sorunum var. Eski malik yaklaşık 4.000 TL aidat borcu yapmış. Ben taşındıktan sonra borç yok.
Eski malik 6-7 ay önce vefat etmiş. Borç kimin bu durumda benim mi, varislerin mi?
Saygılar