Haksızlıklara karşı nasıl direneceğim?
sayın arkadaşlar ilk mesajımda 300 personelin içinde bana zam yapılmadı demişdim fakat araştırdığıma göre 5 eya 10 kişi daha mevcud muş yanı 300 personelin 290 nına zam yapılmışken bizlere sebebi olmadan zam yapılmadı bu aşamadan sonra nasıl bir yol izlemeliyiz tek taraflı fes hakkı varmı tazmınat alarak
Re: haksızlıklara karşı nasıl dırenicem
Diğer çalışanlara zam yapılmasına rağmen size zam yapılmama sebebini üstlerinizden,ilgili birimlerden sordunuzmu?
Örneğin çaycı,temizlikçi gibi ünvanlarla çalışan,yapılan sözleşmede ücret kısmında asgari ücretle çalışacağı belirtilen çalışanlara,asgari ücrete zam geldiğinde zam yapılması normal olabilir.
Yapabileceklerinizi yapmaya başlamadan önce ,zam yapılmama nedenini öğrenmenizi tavsiye ederim.Alacağınız cevaba göre yapabilecekleriniz değişebilir.
saygılar.
Re: Haksızlıklara karşı nasıl direneceğim?
ekircali hocam idari kadroda 3 kişiyiz 2 sine zam yapıldı terfi etdikden sonrada terfi zammı yapılmamışdı ve terfi yapmadan önceki yerlerede yapıldı ve onların maaşı benden fazla oldu açıklamaları olmayacak bence olsada yazılı bi açıklama yapmazlar zamlardan sonra kaçtı gıddıler yarın gelıcekler sorucam ama benım sormak ıstediğim mahkeme açabilirmiyim tazmınat alabılırmıyım veya maaşım idari kadroya göre düzelinilirmi
Bahsettiğiniz durum,daha önceki iletinizde de belirttiğim gibi eşitlik ilkesine ters düşmektedir.Bunu belgeleyebildiğiniz durumda elbette sözleşmenizi haklı nedenle fesh edebilir,kıdem tazminatı talebinde bulunabilirsiniz.İşverenin ödemeye yanaşmaması durumunda iş mahkemesinde dava açıp,talep etmeniz gerekir.Hukuki boyuta taşıdığınızda bir avukatla birlikte devam etmeniz sizin yararınıza olur.
Ancak bence tekrar düşünmenizde fayda var.İşletme müdürü de idari kadroda yer alır,temizlik vs.hizmetleri yerine getiren çalışanda.Eğer temizlik hizmetlerinde çalışan kişi asgari ücretle çalışma şartıyla çalışıyorsa,asgari ücrete zam geldiğinde zam alması normaldir.Yada yapılan zam bir düzeltme zammı olup,diğer çalışanlara yılın 2.yarısı sonunda zam yapılacak gibi durumlarda olabilir.O nedenle nedeni konusunda bilgi alın diyorum.Sonuçta atacağınız yanlış bir durumda mağdur olacak sizsiniz.
saygılar.
saygılar.
ekircali bey dediklerinize katılıyorum ama belirtdiğim gibidirki bütün birmlere yapıldı üstdüzey ve benım aynı görevde çalıştığım kişilerede yapıldı zam nedenını soracağım tabiyki ama yazılı olmadığı için bir hükmü varmıdır veya şimdiye kadar yapılmadığı için haklı sayılmammı fes edmeden işden ayrılmadan maaşımda haksızlık olduğuna dair açamammı dava ve netıcesı ne olabılır
İş kanununda zam konusunda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Zam yapmak yada yapmamak işverenin insiyatifindedir.Ancak dediğim gibi aynı işi yapan aynı durumdaki kişilerden birine zam yapılması,diğerine zam yapılmaması,geçerli bir sebebin de bulunmaması haklı feshinize yol açabilir.
Siz olsanız yanınızda çalışmaya devam edip,sizi mahkemeye veren biriyle çalışırmısınız?
kanunlar mahkeme sürecinde işten atamaz demıyormu bırde sıze sormak ıstediğim gece çalışma saatı 37.5 mu 45 mı haftalık
Zam oranları eşitliği bozmazmış
sayın büyüklerim
yaklaşık 1 haftadır sizlere danışdığım zam ayında tarafıma zam yapılmamasıydı ve açıklama yapılmadan izne gidmeleriydi izinden geldiler ve aldığım cevap bazılarınında kesıntı yaptık ama sebebleri yok neden kesinti veya zam yapmadıklarını söylemediler ve bu kesinti yaptıkları veya hiç yapmadıkları 300 kişide 10 kişi ayrıca benımle aynı işi yapan arkadaşlarımın hepsinde zam var ama bende yok size danıştığımda eşitlik ilkesine aykırı demişdiniz fesih hakkı var demiştiniz ama müdürüm böyle bir hakkında olmadığını ifade ediyor beni aydınlatırsanız sevinirim