Kira - Geri Ödenmeyen Depozito
Bir sorum daha var. Yanıtlamanız durumunda şimdiden teşekkürler.
2007 Şubat ayında yeni bir eve taşındım. 1 yıllık bir kira sözleşmesi yaptık. Ancak işimle alakalı büyük sorunlar yaşadığım için, akabinde yurt dışına çıkmalarımın ardı arkası gelmediği için, 6 ay sonunda evi boşaltma kararı aldım. Çünkü kiraladığım evde 1 ay müddetince kaldığım süre 5-6 günü geçmiyordu. Bu tamamen beklenmeyen bir şeydi. Açtığım diğer başlıktaki sorunlar yüzünden işlerimin seyri değiştiği için haliyle o evde kalmanın anlamsız olduğuna karar verdim.
Düzgün kalamadığım bir eve aylık 1.400 ytl kira vermek haliyle mantıksızdı.
Sonuçta ev sahibimle konuştum ve evden çıkmak istediğimi söyledim. Kendisi de anlayışla karşıladı.
Evi bir emlak acentası vesilesiyle bulmuştum. Eve taşınırken bir kira bedeli de onlara ödedim. Ayriyetten de bir kira bedeli ev sahibine depozito şeklinde ödendi.
Şimdi gelelim soruna;
Depozitomuzu evden taşınınca derhal vereceğini söyleyen ev sahibim , şu anda kiracı bulamadığı için depozitomu geri ödemeyi reddediyor. Kiracı bulamadığı için(daha üzerinden 1 ay geçti) depozitomu bu aya sayıyormuş. Halbuki benim bildiğim depozito,eve bir zarar verilmesi halinde verilmemesi gereken bir meblağ. Evi aldığımdan daha da temiz şekilde bıraktım. Zaten çok fazla oturamadığım için bi zarar verme durumu da yok. Evi amiyane tabirle bal dök yala kıvama getirip, anahtarı ev sahibine iade ettim.
Şu anda ne aracı firma bizimle ilgileniyor-ki öğrenmek istediklerimden biri de bu. Bu aracı firma sözleşme imzalandıktan sonra tüm işi bitmiş mi oluyor? Sonrasında ev sahibi ile aramızda geçen hususlarda bizimle ilgilenmesi gerekmiyor mu? Ofislerini aradığımızda,bize geri dönüş yapacaklarını söylüyorlar; ancak bir daha aramadılar. Öncesinde gerçekleştirdiğimiz bu konuşmada şöyle bir şey dediler. Ev sahibinin bir dairesi daha boşalmış. Kendisi bu yüzden üzgünmüş. Yeni kiracı bulursa belki bizim depozitomuzu geri ödeyebilirmiş.
Hukuken böyle bir hakkı var mı? Merak ettiğim bu.
Eve hiç bir zarar gelmedi. Çok temiz bırakıldı. Yalnızca evden erken ayrılmak zorunda kaldım işimdeki beklenmedik durumlardan dolayı. Depozitom bu yüzden yanıyor mu?
Teşekkürler.
Re: Kira - Geri Ödenmeyen Depozito
1 ay önceden ev sahibinize evden çıkacağınızı bildirmediyseniz evin boş kaldığı süre boyunca kirasını ödemek zorundasınız kira mukavelesi süresinde. Yargıtay bu süreyi de maksimum 3 ay olarak kabul etmekte. Dolayısıyla ev sahibiniz eve kiracı bulamadığı ayın kirasını sizden talep edebilir. Siz kirayı ödemediğiniz için de depozitodan mahsup yapmış anladığım kadarıyla.
Emlakçıyla olan ilişki ise; emlak sözleşmesi imzalamış olmanız gerekir yasal olarak. Bu sözleşmede emlakçının sorumluluğunun ne zamana kadar devam edeceği belirlenmiştir. Emlakçınızdan bu sözleşmenin boş da olsa bir suretini edinip uygulamasını öğrenebilirsiniz.