eski şirketten yeni bir işe başlamak için çalışma belgesi almak istiyorum ama şirket devrolmuş , şirketin devroldugu yeni şirket belge vermiyor , bu durumda ne yapmali?
Printable View
eski şirketten yeni bir işe başlamak için çalışma belgesi almak istiyorum ama şirket devrolmuş , şirketin devroldugu yeni şirket belge vermiyor , bu durumda ne yapmali?
yeni işe gireceğim ama eski şirket devir olmuş, devralansa onun şirketinde çalışmadıgımdan çalışma belgesi vermiyor, ben yeni girmek istediğim yere ne demeliyim, yardımcı olabilecek var mı?
yardım edebilecek birisi var mı ? bu belgeyi alamadığımı söylersem işe girişim yapılabilir mi ? yine de?
Eski şirketinizin kapandığını,artık faaliyette bulunmadığını söylemeniz yeterli olacaktır herhalde.
saygılar.
selam fgnee... işveren işçiye çalışma belgesi vermek zorundadır aksi halde para cezası öder .. şirket devri durumlarında ise devreden ve devralan devir tarihinden itibaren 2 yıl boyunca birlikte sorumludurlar yani eski ve yeni işverene başvurabilme hakkınız var saygılar...
Merhabalar,
Benimde çalışma belgesi ile ilgili bir problemim var.
5 aydır çalışmakta olduğum firmamın ihmal nedeniyle sigortamı yatırmadığını geç farkettim.Bunu onlarla konuşmaya fırsat kalmadan, kişisel gerekçelerim doğrultusunda istifamı ettim ve başka bir firmayla anlaştım.Yeni işyerim bende çalışma belgesi istedi.Eski işyerim sigortamı başlatmadığı için bu belgeyi vermek istemiyor(vermiyor).Ancak bu dönemlerde dışarıdan destek vermiştir konulu bir belge verebilirim diyor.
1.Çalışma belgesi yeni işyerine başlamam için olmazsa olmaz mıdır? Eski iş yerimde sigortamın başlamadığı bilgisine sahipler, bu belgeyi alamadığımı veya farklı bir belge aldığımı söylemem onları zor durumda bırakır mı?
2.Yeni iş yerim bu belgeyi mutlaka isterse ve eski iş yerim bu belgeyi vermez ise ne yapmalıyım?
Şimdiden teşekkür ediyorum.
1- İş başvurularında Çalışma Belgesi istenmesinin amacı, başvuran kişinin geçmiş çalışmaları, tecrübesi ve tecrübe sahibi olduğu alan hakkında eski işyerinin bilgisine başvurmaktır, yoksa yeni işverenin bu belgeyi istemesi gibi yasal bir zorunluluk bulunmamaktadır.
2- Sırf bu nedenle işe alınmadığınızı belgelerseniz, eski işvereninizin bağlı bulunduğu Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayet etmeniz halinde idari para cezasına çarptırılması yanında, Borçlar Kanunu genel hükümleri içerisinde oluşabilecek zararlarınızı dava yoluyla eski işvereninizden tahsil edebilirsiniz.
Selamlar,
Harun Bey,öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgilere göre:
- Eski işyerimin bana verdiği çalışma belgesi niteliğindeki belgeyi yeni işyerime götüreceğim.
-Yeni işyerim bu belgeyi kabul ederse problem olmayacaktır.
-Kabul etmez ise eski işyerimden tekrar bir çalışma belgesi talep edeceğim.Vermezlerse bağlı bulunduğu Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikayet edeceğim.Ayrıca buna bağlı olarak yatmayan sigorta primlerim için SGK' ya da şikayetimi sunabilirim.
Fakat, iş yerim bu belgeyi sigorta primlerimi ödeyerek vermeyi kabul ederse:
1- Geriye dönük çalışmış olduğum aylara ait sigorta primlerimi yatırabilir mi? Yatırabilir ise bunun gerçekleşebileceği en kısa süre nedir?
2- Yatan sigorta primlerimin asgari maaş üzerinden ödenmesi yine problem yaratır mı?
Teşekkürler.
Yatırabilir, ancak hem idari para cezası öder, hem de zamanında yatırılmayan primlerin faizini öder. Sizce yatırır mı?
Sn. se01, durumu yeni işvereninize açıklıkla izah edin, ikna edeceğinizi ve anlayış göstereceklerini düşünüyorum.
Selamlar,