Depodaki eşyaların durumu ne olur
Merhaba
Bir arkadaşımı ev sahibi tahliye edince evdeki bütüm eşyalarını anlaştığı nakliyecinin deposuna koyuyorlar. Aralarında aylık şu kadar kiraya anlaşıyorlar.(kontrat yok, elden) Sözleşmede öyle kapsamlı maddeler filan da yok (buna sözleşme demek de ne kadar doğru bilemiyorum ama!) antetli bir kağıtta sadece nakliye ücreti ve depo kirasınına bir yıl zam olmayacağı ibaresi var. Kontrat filan da yok. Nakliye işiyle ilgili yani.
Arkadaşım daha sonra maddi sıkıntılardan elden vereceği cüzzi miktardaki kira bedelini 1 yıl veremeyince birikiyor ve sonunda depo sahibi de haklı olarak parasını talep ediyor. Ayrıca ödeme yapılmazsa artık bu eşyaları daha fazla tutamayacağını, çaresiz eşyaları birilerine bağışlayacağını!!! söylüyor. Arkadaşımın da hem imkanı yok parayı ödeyemiyor hem de eşyalarının durumu meçhul.
Benim sormak istediğim her iki taraf için de hukuki anlamda ne gibi yaptırımlar olabilir. Nakliyeci istese tüm eşyaları satar arkadaşım da hiçbir şey ispat edemez bunu kendisi de biliyor. bugüne kadar hep iyi niyet çerçevesinde gelindi ama artık zor görünüyor.
Mesela nakiyeci yani depo sahibi kötü niyet dışında hukuki olarak bir yol izleyebilir mi? Veya şikayette bulunabileceği bir merci var mıdır? Anladığım kadarıyla adam alacağının peşinde aslında. Arkadaşım bunalmış durumda ve gerekirse bütün eşyaları alsın satsın ben ona bırakıcam diyor ama ben hukuki açıdan iki tarafın da neler yapabileceğini merak ediyorum. Aralarında kanıtlanabilir nasıl bir hizmet-borç ilişkisi olabilir acaba?
Saygılarımla...
Re: Depodaki eşyaların durumu ne olur
Olayımızda Borçlar Kanununun 463.maddesi anlamında bir saklama (vedia) sözleşmesi sözkonusudur. Burada depo sahibi ancak saklama ücretini talep etme hakkına sahiptir. Saklama ücretine ilişkin bir dava açması gerekir. Ancak depo sahibinin, saklama ücreti ödeninceye kadar mallar üzerinde hapis hakkı da bulunmaktadır.
Medeni Kanun md. 950: Alacaklı, borçluya ait olup onun rızasıyla zilyedi bulunduğu taşınırı borcun muaccel olması ve niteliği itibarıyla bu eşyanın alacak ile bağlantısı bulunması halinde, borç ödeninceye kadar hapsedebilir.
Medeni Kanun md.953: Borç yerine getirilmez ve yeterli güvence de gösterilmezse alacaklı, borçluya daha önce bildirimde bulunarak, hapsettiği şeylerin teslime bağlı rehin hükümleri uyarınca paraya çevrilmesini isteyebilir.
Bunun anlamı şudur depo sahibi, yetkili icra dairesine başvurmadan sizin mallarınızı satarak paraya çeviremez. Alacaklının icra dairesine başvurmadan sizin mallarınızı satması demek kendine kendine hakkını almak anlamında olup tazminat ödemesini gerektirir. Ayrıca icra işlemi sonunda malların tamamı değil, ancak borcu ödemeye yetecek kadarı satılır. depo sahibi alacağını hapis hakkına dayanarak icraya verirse, buna itiraz etme hakkınız da bulunmaktadır
Sayın Afg,
Verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim.
Sevgiyle kalın.
depoya konan mallar hep depocu tarafından satın alınır veya bilmediğimiz işler gelir başına...
bunu avukatlar çok iyi bilirler....mesela benim avukatım detayları anlattı bana..avukatım derken şöyle avukatım...taaa lise yıllarından arkadaşım olan aktif görevde olan avukatım yani....
saygılarımla