Yoksulluk nafakasının iptali
Merhaba
Benim bilgi almak istediğim konu eşimin eski eşine ödenen yoksulluk nafakası ile ilgili.Eşimin ilk evliliğinden olan çocuğu için iştirak nafakası olan 100 ytl ,anneye de 150 ytl yoksulluk nafakasını ödemekteyiz.Eski eş boşanma sonucunda babasından kalan (dul yetim aylığı sanırım ,içeriğini tam bilmiyorum)aylığa da annesiyle beraber ortak.Ayrıca sigortasız olarak çalışıyor.Sigorta olmayı kendi istemiyor bildiğim kadarıyla.Eşim 500 ytl maaş alıyor .Ben de devlet memuruyum.Bunun ötesinde eşim ve ben kızının ihtiyaçlarını da elimizden geldiğince karşılıyoruz .Annesi sitenizde de yer verdiğiniz EYS sendromunun tüm emarelerini fazlasıyla hayata geçirmiştir ve devam etmektedir.Biz iştirak nafakasının ötesinde fazlasıyla kızımız için elimizden geleni zaten yapıyoruz.Sormak istediğim eski eşin çalışması yoksulluk nafakasını iptal davası açmamızı sağlar mı?Sigortasız çalışması bunun ispatını güşleştirir mi?
Boşanma anlaşmalı olarak gerçekleşmiş.Eşim kızını görmesi gereken zamanları tam olarak kullanamıyor.Ancak icrayla almayı da kızının annesi tarafından duygusal olarak yeterince istismar edildiği için daha fazla travma yaşamaması adına ,şimdilik bu yola başvurmuyor.Onun yerine anneye acaba bunu yapmaması için gerekli uyarıyı,varsa cezasını bildiren bir tebligat yapılabilir mi?Böyle bir uygulama söz konusu mu?Aydınlatırsanız çok sevinirim.Cevaplayanlara şimdiden teşekkürler.
Re: Yoksulluk nafakasının iptali
Aldığı aylığı sorgulayın eğer dogru ise avantajdır. Bu aylık nedeni ile sigortasız çalışıyor olabilir. Asgari ücret düzeyind egeliri var ise mahkeme dikkate alır. Hukukçu yardımı almanız gerekli.
İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
Nafakanın kaldırılması için, nafaka alanın kazancının onu yoksulluktan kurtaracak düzeyde olması aranır. Ancak nafakanın indirilmesini de talep edebilirsiniz. Sigorta kaydı yapılmamış ise elbette çalıştığını kanıtlamanız güçleşecektir. Bunu kanıtlayacak durumda iseniz dava açabilirsiniz.
Çocuğu görebilmek için icra yoluna başvurabilirsiniz; kendisine icra emri tebliğ edildikten sonra uygulamak zorunda değilsiniz.
merhaba
sn:av.Esin Kılıç Erdoğan sn.ebrulli aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla