Gizli Aidat - Elektrik Parası
sahibi olduğum dairenin bulunduğu site 150 daire olup, yıllık 600ytl aidat ödüyorum. elektrik süzme saatten dağıtılıyor. her ay site sönetimi dairelere ait saatlerden endeksleri okuyup hesaplayarak ödeyeceğimiz miktarı ilan ediyor. ancak bu miktar hesap edilirken her ay değişen miktarlarda (10 ytl - 15 ytl gibi) belediye su katkı payı dedikleri bir sabit rakam ilave ediyor. sitede belediyeye ait su sadece bahçedeki çeşmede var ve evlere kuyu suyu pompalanıyor. yönetimle görüştüğümüzde bu eklentinin yapılmasına asansör, havuz, genel aydınlatmaya ait elektrik miktarının karşılanması için açıklamasını yapıyorlar. siteye gelen elektrik faturası 3.500 ytl iken dairelerden toplanan elektirik parasının 5.500ytl olduğunuda görüyoruz. ayrıca 1.500kw elektrik kullananda 15 ytl ödüyor 1kw kullanda 15 ytl ödüyor. ödediğim 600ytl aidatın havuz, aydınlatma, asansör elektrik giderlerini ve güvenlik harcamalarını karşılamak üzere toplandığını, heray 15 ytl olarak elektrik parası içinde ödediğim sabit kalemin gizli aidat olduğunu düşünüyorum. bu konuda yapabileceklerim nelerdir?
Re: Gizli Aidat - Elektrik Parası
MADDE 39 - Yönetici, yönetim plânında yazılı zamanlarda, eğer böyle bir zaman yazılmamışsa her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna, anagayrimenkul dolayısiyle o tarihe kadar elde edilen gelirlerin ve yapılmış olan giderlerin hesabını vermekle yükümlüdür.
Kat maliklerinin yarısı isterse, bunların arsa payları ne olursa olsun yönetim plânında yazılı zamanlar dışında da hesabın gösterilmesi yöneticiden istenebilir.
V - HAKİMİN MÜDAHALESİ:
MADDE 33 - Kat malikleri kurulunca verilen karara razı olmıyan veya kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma (Sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak, hâkimin müdahalesini istiyebilir. Hâkim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim plânına vebunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine görederhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder.
Sn. Esin Hanım verdiğiniz cevap için teşekkürler ancak benim durumumla ilgili olarak ne yapmamı tavsite ettiğinizi anlayamadım.
Öncelikle diğer kat malikleri ile bir araya gelerek yeterli sayıyı oluşturup hesapları denetleyebilirsiniz.
Doğrudan yönetime göndereceğiniz bir ihtar ile, hesapların açıklanmasını talep edebilirsiniz ancak yönetim buna yanıt vermek zorunda değil.
Bundan sonuç alamamanız halinde Mahkeme'ye başvurabilirsiniz.