İcra Harçları Hesabı Hakkında
Merhabalar,
Neticelenen mahkeme sonucunda davalı kişi 9.000 Lira ödemeye mahkum oldu, avukatım icra uyguladı. İcraya gittigimizde borca faiz yürütülerek yeniden hesaplandı ve 10.400 Lira olarak işleme kondu. Eşya hacizine gidildi ve borçlu borcunu 1.300 er liralık 8 taksitte ödeyeceğini beyan ederek tutanak tutuldu. Daha sonra icra müdürlüğünün tahakkuk fişi ile saymanlığa toplam bedel üzerinden %0.75 hesabı ile 78 lira icra harcı ödedim.
Avukatım alacağımız para üzerinden 600 lirada kendisine kapak harcı (ne demekse) daha ödemem gerektiğini söylüyor.
Sorularım şunlar;
1.Böyle bir harç varmıdır.? varsa vergilendirme oranı nedir ?
2.Söz konusu olan kapak harcının muhatabı alacaklımıdır borçlumudur ?
3.Tahsil edeceğim paranın harcını ödemişken ikinci bir harç verginin vergisini oluşturmamaktamıdır.?
Saygılarımla
Re: İcra Harçları Hesabı Hakkında
1) Kapak harcı diye bir harç türü yoktur,
2) Böyle bir harç türü olmadığı için muhatabı da yoktur,
3) İlama bağlı takiplerde alacaklıdan sadece başvuru harcı alınır. Bunun da miktarı Ağustos 2007 itibariyle 13,10 YTL.dir.
4) Hacizden sonra icra dairesi tarafından tahsil edilen paralardan %7,2 oranında tahsil harcı alınır. Bu harç, tahsil edilen miktar alacaklıya ödenirken kesilir ve fakat borca ilave edilir, yani nihayetinde muhatabı borçludur.
5) Ayrıca yine tahsil edilen paralardan %2 cezaevi harcı kesilir ve fakat bunun muhatabı alacaklıdır, yani borca ilave edilmez.