Gizlilik taahhüdü geçerli midir?
Otomoiv sektöründe yabancı bir firmada işe başladıktan kısa süre sonra sözleşme imzalattılar Sözleşeme "işten ayrılmam halinde 3 yıl boyunca aynı iş kolunda faaliyet gösteren firmada veya kendi işimi kurar isem bu işi başkalarına öğretir isem 15.000 usd vereceğimi tahhüt etmiştim." Fakat bu firma benim işime son verdi sözleşmede şirket işime son verir ise tazminat onlar için konulmamıştı. Belirli süre iş bulamadım fakat mecburen farklı bir ilde bir firmada işe başlamak zorunda kaldım. Bana ihtar yazısı göndrmişler aynı zamanda da o şirkete de ihtar yazısı göndermişler. Bu yeni şirket daha önceden yapmadığı işi benim sayemde yapmaya başladı. Yani eski şirketimdeki bilgiler sayesinde burada iş yapmaya başladık fakat bu şirkette ben ssk lı olarak çalışıyorum. Mahkemeye verirler ise ceza alırmıyım sözleşme geçerlimidir.
Konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum böyle bir site kurduğunuz içinde yöneticilerimizin hepsine çok teşekkür ederim .. Saygılarımla...........
Re: Gizlilik taahhüdü geçerli midir?
İşçi ile işveren arasında rekabet yasağı sözleşmesi düzenlenebilir ancak bu yasağın gerek çalışma alanı ve gerekse yer bakımından adil olması aranır. Bir başka ilde çalışmanız dolayısı ile, sözleşmenin sizin açınızdan bir bağlayıcılığı olmadığı kanısındayım.
Sözleşmeyi fesheden taraf olmadığınız için de sözleşmenin bağlayıcılığı ortadan kalkacaktır.
Ancak eski şirketin bilgilerini kullanarak yeni şirketinizin başarı elde ettiğini belirtmişsiniz. Burada haksız rekabet söz konusu olabilir.
Ayrıca bu bir hukuk davasıdır ve karşı taraf sizden sadece anılan sözleşme uyarınca ve sizin eyleminizden ötürü uğradığı maddi zararı talep edebilir. Ceza davası açılamaz.
Alıntı:
Av.Esin Kılıç Erdoğan rumuzlu üyeden alıntı
İşçi ile işveren arasında rekabet yasağı sözleşmesi düzenlenebilir ancak bu yasağın gerek çalışma alanı ve gerekse yer bakımından adil olması aranır. Bir başka ilde çalışmanız dolayısı ile, sözleşmenin sizin açınızdan bir bağlayıcılığı olmadığı kanısındayım.
Sözleşmeyi fesheden taraf olmadığınız için de sözleşmenin bağlayıcılığı ortadan kalkacaktır.
Ancak eski şirketin bilgilerini kullanarak yeni şirketinizin başarı elde ettiğini belirtmişsiniz. Burada haksız rekabet söz konusu olabilir.
Ayrıca bu bir hukuk davasıdır ve karşı taraf sizden sadece anılan sözleşme uyarınca ve sizin eyleminizden ötürü uğradığı maddi zararı talep edebilir. Ceza davası açılamaz.
yaptığımız iş dolu hasarları, elazığ yöresinde dolu yağmasından ötürü burada bize iş imkanı doğdu eski firma burada 1 ay sözleşmeli iş yapmış ve sözleşmesi bittikten sonra tekrar talepte bulunmamış. Tabi bütün bunlar ben işten ayrıldıktan s0onra oluyor. Benim işten ayrıldığımı duyan firma ana firmayı getiremediğinden dolayı benim gibi işten ayrılmış bir arkadaşıda işe alıyor. Burada ki kazandığımız bütün parayı talep etmekte haklımıdır sizce. Aynı zamanda eski şirkettteki çoğu arkadaşımızda yönetimin kötü olmasından dolayı işi bırakıyor vaya iş bırakması için zorlanıyor. Eski firma aleyhine şuan 5 adet dava var iş mahkemesinde. her beş yılda bir elemanların %80 değişiyor 9 kişi çalışıyorduk şauan 3 eski arkadaş kaldı işte. Benimle birlikte diğer arkadaşada ihtar göndermişler. En kısa zamanda yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla
Alıntı yaptığınız sayın Esin hanımın cevabı yeterli olmalı.