Emeklinin maaşındaki ikramiyenin icrası
yakınım olan emekli bi bayana kefil oldum. ancak kendisinin malesef alışveriş yapıp ödememe gibi bir huyu varmış. sonuç olarak tarafıma ondan dolayı icra geldi. ben ödemeyi yaptım ama emekli yakınımın maaşında daha önceki dolandırmalarından olan icra var imiş. yaptığım araştırmada bu kişinin .... bankası emekli sandığındaki maaşının 1/4 ünün hacizli olduğunu öğrendim ancak sandık 3 ayda bir ona ikramiye veriyor ve bu ikramiye tutarı haczedilmemiş. ben bu ikramiyenin tamamını haczedebilirmiyim yoksa 1/4 den az 1/3 den fazla olmamak kaydıyla çıkan rakamı mı haczedebilirim. yardımcı olanlara şimdiden teşekkür ederim. birde devamlı bu tür dolandırıcılık yapmak suç mu değilmi bu konuda insanların canının yanmaması için ne yapılabilir.
Re: Emeklinin maaşındaki ikramiyenin icrası
Alıntı:
oyaris rumuzlu üyeden alıntı
yakınım olan emekli bi bayana kefil oldum. ancak kendisinin malesef alışveriş yapıp ödememe gibi bir huyu varmış. sonuç olarak tarafıma ondan dolayı icra geldi. ben ödemeyi yaptım ama emekli yakınımın maaşında daha önceki dolandırmalarından olan icra var imiş. yaptığım araştırmada bu kişinin .... bankası emekli sandığındaki maaşının 1/4 ünün hacizli olduğunu öğrendim ancak sandık 3 ayda bir ona ikramiye veriyor ve bu ikramiye tutarı haczedilmemiş. ben bu ikramiyenin tamamını haczedebilirmiyim yoksa 1/4 den az 1/3 den fazla olmamak kaydıyla çıkan rakamı mı haczedebilirim. yardımcı olanlara şimdiden teşekkür ederim. birde devamlı bu tür dolandırıcılık yapmak suç mu değilmi bu konuda insanların canının yanmaması için ne yapılabilir.
Emekli Sandığı mensubu veya mirasçısına şartları oluştuğunda, toptan ve bir defada ödenmekte olan emekli ikramiyesinin haczedilemeyeceğine dair bir hükme rastlayamadım.Bu çeşit paranın İİK.nun 83. maddesinde de sayılmaması nedeniyle ¼ oranı aranmaksızın emeklilik ikramiyesinin haczedilebileceği kanaatindeyim..Başlatacağınız icra takibinde borçlunun emeklilik ikramiyesine haciz koydurma talebinizin kabulü halinde borçlu reddi halinde ise sizin şikayet etme hakkınız bulunmaktadır.Neticede takdir mahkemenindir.
Borçlunun dolandırma kastı ile hareket ettiğini düşünen alacaklıların bu konuda suç duyurusunda bulunmaları gerekmektedir...Toplanacak delillere göre borçlunun eylem ya da işlemin dolandırıcılık suçu kapsamına girip girmediği ancak o zaman anlaşılabilecektir...Suç teşkil eden eylemlerin önlenmesi ve suçluların cezalandırılmasının ön şartı mağdurların mağduriyetlerini ve olayı yetkili mercilere bildirmesi ile başlar...