Teklif Edilen Maaşı Kabul Etmezsem Tazminat Hakkı Doğar mı?
Merhabalar;
Yaklaşık olarak 3 seneden beri bir firmada sigortalı olarak çalışıyorum.Senede 1 kere zam alıyoruz.Zam konusunu konuşma zamanımız geldi.Bu konuyu patronumla konuşacağım.Burada örnek vermek istiyorum.Diyelim ki ben 400 YTL maaş alıyorum.Bana 100 YTL zam ile 500 YTL teklif ettiler ve ben bu ücreti kabul etmedim.Bu durumda ne olur?Teklif edilen miktarı kabul etmek zorundamıyım?Ya da bana istediğim meblağı sordular ben 700 YTL dedim.Biz bunu veremeyiz dediler.Ben de daha aşağı bir ücrete kabul edemem dedim.Böyle durumlarda ne olur?Tazminata hak kazanırmıyım?Onlar beni işten mi çıkarmış olur?Yoksa ben kendi isteğimle mi işten ayrılmış olurum?Birde eğer ben kendi isteğimle işten ayrılırsam kıdem tazminatı ücretini alabilirmiyim?Teşekkürler..
Re: Teklif Edilen Maaşı Kabul Etmezsem Tazminat Hakkı Doğar mı?
İş sözleşmenizde veya varsa Toplu İş Sözleşmesi'nde kesin zam oranları yoksa, bu konuda talepte bulunmanız ve bunun yerine getirilmemiş olması size haklı nedenle fesih hakkı vermez.
Selamlar,
Herhangi bir iş sözleşmemiz yoktur.Yani teklif edilen ücreti kabul etmek zorundayım değil mi?Çok düşük bir zam teklif edecekler.Bunu biliyorum.Bunun için bir kanuni hakkımız yokmudur?Eğer etmezsem kendi isteğimle işten ayrılırsam herhangi bir kıdem tazminatı hakkım olmayacak mıdır?
Yapılan zamı beğenmeyip,kabul etmemeniz nedeniyle ayrılmanız durumunda herhangi bir tazminata hak kazanamazsınız.
saygılar.
Şöyle bir şey olabilir mi?herhangi bir sözleşmemiz olmadığı halde.Beni şu ana kadar çalışmış olduğum bölümden başka bir bölüme verip aynı zamanda yine eski bölümümdeki işlerle birlikte o işleride yürütmem istenilebilir mi?Aynı işim 2 kat artacak. kişinin yapmış olduğu işi 1 kişi yapacak.
İş Yasasının 22. maddesi gereğince iş aşrtlarındaki esaslı değişiklik (işçi aleyhine şartların değişmesi) işçi açısından kabul edilmeyebilir. İşçi bu değişikliği kabul etmediğini bildirirse eski şartları devam ediyor demektir. Değişiklik konusunda işçinin sessiz kalarak çalışmaya devam etmesi yeni şartları kabul ettiği şeklinde yorumlanmaktadır. Selamlar.
Cevabınız için teşekkür ederim.Kafama takılan başka bir sorun ise;
Elimizde bir sözleşme olmadan yıllık olarak işverenin çalışanına yapacağı zam miktarı ne kadardır?Maaşının kaçta kaçı olarak hesaplanmaktadır?Böyle bir madde varmıdır?Yaklaşık olarak 3.5 senedir sigortalı olarak çalışmaktayım.
İş Yasasında ücret zammı ile ilgili bir hüküm yoktur. Asgari ücretten düşük olmayacağı konusu zaten kamu düzeni ile ilgilidir. Ücret zamları, bireysel ya da toplu iş sözleşmeleri ile olur. Ya da işyerinin geleneksel uygulması şeklindedir. Selamlar.