Kira tespiti ve kriterleri
Sayin uyeler oncelikle saygilar dilerim.
2007 agustos ayinin sonunda yeni kira donemine giriyorum.
(3 yillik kiraciyim 4. yilima girecegim)
265 YTL odedigim eve ev sahibim ihtarname ile 325 YTL yapilmasini aksi takdirde kira tespit ve artirim davasi acacagini belirtiyor.
bugun itibariyle ayni ev emlakcilar tarafindan 300 YTL ye kiraya veriliyor.
ev sahibim dava acarsa:
1- bilir kisi/mahkeme heyeti hangi kriterlere gore kirayi tespit ediyor,
emlakcilara danisirmi yoksa baska kriterleri varmidir.
2- bu durumda ben nasil bir artis belirlemeliyim magdur olmamam icin.
3- enflasyon oraninda artis yapmam yeterli olurmu.
4- mahkeme masraflari bana yansirmi
simdiden tesekkur ederim.
Re: Kira tespiti ve kriterleri
Alıntı:
muratky rumuzlu üyeden alıntı
Sayin uyeler oncelikle saygilar dilerim.
2007 agustos ayinin sonunda yeni kira donemine giriyorum.
(3 yillik kiraciyim 4. yilima girecegim)
265 YTL odedigim eve ev sahibim ihtarname ile 325 YTL yapilmasini aksi takdirde kira tespit ve artirim davasi acacagini belirtiyor.
bugun itibariyle ayni ev emlakcilar tarafindan 300 YTL ye kiraya veriliyor.
ev sahibim dava acarsa:
1- bilir kisi/mahkeme heyeti hangi kriterlere gore kirayi tespit ediyor,
emlakcilara danisirmi yoksa baska kriterleri varmidir.
2- bu durumda ben nasil bir artis belirlemeliyim magdur olmamam icin.
3- enflasyon oraninda artis yapmam yeterli olurmu.
4- mahkeme masraflari bana yansirmi
simdiden tesekkur ederim.
Sn.muratky,
Yargıtay kararları ile belirlenmiş uygulamalara göre, belli bir çevrede muntazam ve devamlı sürelerde yapılmış kira sözleşmelerinde kiralayan ve kiracılar tarafından kabul edilmiş, istikrar kazanmış kira paralarının ulaştığı değere RAYİÇ denir.
Kira parası Toptan eşya ve geçim endeksleri,
"Ekonomik esaslar" ve "hak ve nesafet" kurallarına göre tesbit edilir.
Eğer mahkeme aleyhinize hükmederse tabi yargılama giderlerinide ödeyeceksiniz.
Mahkeme sürecinin yıpratıcı etkisinide gözönünde bulundurursak ve verdiğiniz rakamlar arasında çok fark olmadığı için ev sahibinizle orta bir yol bulma imkanınız varsa muhakkak denemenizi önermekle birlikte, tercih yine de sizindir.
Kolay gelsin.
Enflasyon oranında yapacağınız artış yeterlidir. Ev sahibinin istediği %22 artış, rayicin de 300 YTL olduğu göz önüne alındığında fazladır.
Kira tespit davasıyla ilgili önemli bir husus şu:
Kira sözleşmesinin sona ermesinden itibaren en geç 15 gün önce ihtar veya dava dilekçesinin davalı kiracıya tebliğ edilmesi gerekir.
Buna uyulmazsa, mahkemece tespit edilen kira, bir sonraki kira döneminden itibaren geçerli olacaktır.
Belirtilen süre içinde ihtar gönderilmişse, dönem sonuna kadar dava açılabilecektir.
arkadasların verdikleri bilgilkere ek olarak; kira kontratınızda yıllık kira artışı % kac olarak belirlenmiş ya da neye baglanmıs bunu yazmamıssınız verdiginiz bilgilerde..ayrıca kira tespit davasında hakim evin otobus duragına,anayola,metro istasyonuna,hastaneye,kacıncı katta olduguna,civar evlerin kirasına göre kirayı belirliyor.
Alıntı:
ma_cera rumuzlu üyeden alıntı
Enflasyon oranında yapacağınız artış yeterlidir. Ev sahibinin istediği %22 artış, rayicin de 300 YTL olduğu göz önüne alındığında fazladır.
Kira tespit davasıyla ilgili önemli bir husus şu:
Kira sözleşmesinin sona ermesinden itibaren en geç 15 gün önce ihtar veya dava dilekçesinin davalı kiracıya tebliğ edilmesi gerekir.
Buna uyulmazsa, mahkemece tespit edilen kira, bir sonraki kira döneminden itibaren geçerli olacaktır.
Belirtilen süre içinde ihtar gönderilmişse, dönem sonuna kadar dava açılabilecektir.
Kira sözleşmesinde artışa dair bir düzenleme veya taraflar arasında fiili bir uygulama var ise ihtara gerek olmadan ve süreye bağlı olmaksızın kira tespit davası her zaman açılabilir.
oncelikle verdiginiz cevaplara ve gosterdiginiz ilgiye tesekkur ederim.
ev sahibimle yaptigimiz kontratta "yillik artis orani emsallerine gore yeniden belirlenecektir" diye bir madde var.
ben yeni kira doneminde magdur olmamak ve gereginden fazla parada odememe niyetindeyim.
danistigim bir avukat bana 325 YTL yi odeyin diye tavsiyede bulundu.
emlakci piyasa rayici bugun itibariyle 300 YTL olan ve dorduncu yilima girecegim daireye ben 265x10.2 (enflasyon orani)= 292 YTL odemeyi dusunuyorum ama sonum ne olur kestiremiyorum.
ev sahibim her yil piyasanin uzerinde artislar istedi benden, bende direndim
iyi gunler dilerim