Emniyeti suistimal suçlamalarınada ne gibi şartlar aranır?

2004 yılında k kartı dağıtım şirketinde bir süre çalıştım. benim referansım ile bir arkadaşım işe alındı. işi öğrenmek için arkadaşım uzun süre benim ile birlikte kart dağıtımına çıktı. işi tamamen kavradı ve tek başına çıkmaya başladı. bir gün yine k kartı dağıtımına çıktık aynı bölge farklı mahallelere arkadaşın iki adet kredi kartını sahte kimlikli şahıslara teslim etmiş ve bu şahıslar k kartlarından 10 bin ytl para çekmişler. benim yakından uzaktan alakam olmamasına rağmen arkadaşım ile birlikte banada emniyeti suistimal suçlamasıyla dava açıldı. hiç bir şuçlayacı delil olmamasına rağmen böylesi bir suç ile beni dava edebilirlermi?

Re: emniyeti suistimal suçlamalarınada ne gibi şartlar aranır

Alıntı:

enginöztürk rumuzlu üyeden alıntı

2004 yılında k kartı dağıtım şirketinde bir süre çalıştım. benim referansım ile bir arkadaşım işe alındı. işi öğrenmek için arkadaşım uzun süre benim ile birlikte kart dağıtımına çıktı. işi tamamen kavradı ve tek başına çıkmaya başladı. bir gün yine k kartı dağıtımına çıktık aynı bölge farklı mahallelere arkadaşın iki adet kredi kartını sahte kimlikli şahıslara teslim etmiş ve bu şahıslar k kartlarından 10 bin ytl para çekmişler. benim yakından uzaktan alakam olmamasına rağmen arkadaşım ile birlikte banada emniyeti suistimal suçlamasıyla dava açıldı. hiç bir şuçlayacı delil olmamasına rağmen böylesi bir suç ile beni dava edebilirlermi?

güveni kötüye kullanma suçu türk ceza kanunu 155 te düzenlenmiştir evet olayda belki bu nedenle dava açılması mümkündür ancak ceza kanunlarında asıl olan kasttır... yani eger maade taksirle suçun işlenebileceğini belirtmemişse suçun unsurları oluşmaz ...kastınızın olmadığını bu nedenle suç unsuru oluşmadığını belirte bilirsiniz...

Re: emniyeti suistimal suçlamalarınada ne gibi şartlar aranır

olayın anlatılışı itibariyle somut bir biçimde güvenin kötüye kullanımı suçunun oluştuğnu söylemek zor. zaten sizin açınızdan da böyle bir iddianın gündemde olması da anlaşılır değil. kastın olmadığı yer de emniyeti suistimal suçu söz konusu olamaz. bu suç ancak kasten işlenebilir.
maddede zaten taksirle işleneceğini yazmamıştır. 765 sayılı t.c.k bağlamında değerlendirildiğinde sizin sorumlu duruma düşebileceğnizi sanmıyorum. 
ancak dağıtımı yapan arkadaşınız için aynı şeyleri söylemek zor.
eğer kimliklerdeki sahtecilik açık  bir şekilde görülüyor ise onun için sıkıntılı birdurum söz konusu.
dosya içeriğini ayrıntııl olarak bilemediğim için cevabım bununla sınırlı kalmaktadır. iyi günelr dilerim