-
Alacak Kanunu
Benim sorunum alacağım hakkındadır. Yaklaşık 2,5 yıl önce bir tanıdığıma ticaret yapıp bana kar payı versin diye 28.000 YTL'yi senet karşılığı vermiştim. Bu kişi Bakkal ve Marketlere toptan gıda satışı yapan bir tüccardır. İlk bir yıl az çok kar payı verdi. Yaklaşık 1,5 yıldır da hiç bir ödeme yapmıyor, parası olmadığını söylüyor. Bu kişinin üzerine kayıtlı yaklaşık herbirinin piyasa değeri 20.000 YTL olan 2 adet minibüsü var. Fakat bu minibüsler de banka tarafından rehinli olup borçları da yaklaşık kendi değerlerindedir. Ben bu araçlara ihtiyat-i tedbir kararı koydursam bana fayda sağlar mı? Yoksa zarar mı ederim? Faydalı olabilecekse bunun başka bir yolu olabilir mi? Lütfen bu konuda yardımcı olun ben o parayı 12 yılda zorla biriktirdim.
-
Re: Alacak Kanunu
Senet için icra takibi yapıp ödeme emri gönderin. Verilen süre içinde ödeme yapmazsa -minibüsler için olması şart değil- adamın mal varlığını, bankadaki hesapları vs.yi bulup haciz işlemi yapın.
Başka birinin önceden rehin koyduğu araçları sattıramayacağınız için ödemesini geciktirebilir. Bunu da hesap etmeli. Ama araçlara koyacağınız ihtiyati hacizle en azından alacağınızı gecikme faiziyle birlikte ileride tahsil imkanınız olur.