Miras paylaşımı hakkında...
Bütün forum üyelerine selamlar
Babam, vefaatinden önce bankadan kredi çekmişti ve vefaat olayından dolayı ve bankanın çalıştığı sigorta şirketinden sigorta yapıldığı için sigorta şirketinden alacağımız çıktı.Bankadan bize miktarın ödenebilmesi için veraset ilanı çıkarmamızı söylediler.Bu parayı alabilecek annem ben ve 2 kardeşim ile beraber toplam 4 kişi var fakat bunlardan 2 kardeşim isviçredeler ve ulaşamıyoruz yolda görsem belki kan çeker ama tanımam herhalde.Sadece küçüklük fotoğraflarından biliyorum.Sorum şu; veraset ilanı çıkardıktan sonra bu paranın ödenmesi esnasında hak edenlerin hepsinin aynı anda bankada bulunması mı gerekiyor? yoksa hak edenlerden o an hakkını talep edenler haklarını alıp diğerlerine talepleri doğrultusunda mı hakları veriliyor?
teşekkür ederim.
Re: Miras paylaşımı hakkında...
Veraset ilamı için mirasçılardan birinin başvurması da yeterlidir ancak tebligat yapılabilmesi için adres gereklidir. Veraset ilamını aldıktan sonra sigorta şirketine gidip kendi payınızı alabilirsiniz.
Sn. Başak Şahin, konu ile ilgili aydınlattığınız için teşekkür ederim.
ölen eşlerden biri evlenirse ve bu eşlerin çocuklar yoksa mal varlığı nasıl paylaşılır
Alıntı:
koray_yasar rumuzlu üyeden alıntı
ölen eşlerden biri evlenirse ve bu eşlerin çocuklar yoksa mal varlığı nasıl paylaşılır
Soru anlaşılmıyor, ölen bir kişi nasıl evlenir?
Ama medeni kanunun miras ile ilgili hükümleri açık.
Altsoy: çocuklar, çocuklardan biri öldüyse varsa onun çocukları.
Üst soy: Anne baba, kardeş yoksa büyükanne, büyükbaba, yoksa hala, amca, dayı, teyze.
A kişisi öldüğünde B ile evli, A ile B'nin ortak çocukları yok. B sonradan C ile evleniyor diye anlıyorum.
Söz konusu A'nın mirasıysa,
a) A'nın başka birinden çocukları varsa B'ye 1/4 pay düşer.
b) A'nın hiç çocuğu yoksa A'nın annesi, babası veya kardeşleriyle birlikte mirasçıysa B'ye 1/2 pay düşer.
c) A'nın ne çocuğu, ne anne, baba, kardeşi, yoksa büyükanne, büyükbaba, hala, amca, dayı, teyze zümresiyle birlikte miras alıyorsa B'ye 3/4 pay düşer.
d) Bunların hiçbiri yoksa A'nın mirasının tamamı B'nindir.
Bir veraset ilamı almak için mahkemeye başvurun, zaten veraset ilamında yazar.
Alıntı:
koray_yasar rumuzlu üyeden alıntı
Ben de bu ifadeyi anlayamadım. Eşler boşandıktan sonra birisi başka birisiyle evleniyor ve bu evlenen kişi ölüyor mu? Yoksa eşlerden birisi öldükten sonra sağ kalan başka birisiyle evleniyor mu? Eğer boşanma söz konusuysa boşanan eş mirastan hak talep edemez, ancak çocuklar hak talep edebilir. Çocuk yoksa öldüğü andaki eşi ve anne,babası, anne babası yoksa kardeşleri mirasçıdır.
Sorunuzu biraz anlaşılır hale getirirseniz daha aydınlatıcı bilgi verebiliriz.