-
Sorumluluk Haddi
Metal işleri bölümüne mensup teknik öğretmenim. Daha önceki görev yaptığım yerde İlçe kaymakamının isteği üzerine hükümet konağı girişine oldukça hacimli bir kapı yaptım. Ancak bu iş iki yapılırken kapı üst kısmına yapılacak motif ve parça malzemelerin daha sonra geleceği söylendi fakat gelmedi. Hem iki defa ameliyat geçirmem hem de söylenen malzemenin gelmeyişinden dolayı iş yarım kaldı. Bilahare okul müdürü, milli eğitim şube müdürü, milli eğitim müdürü ve kaymakam bey’e konuyu arz etmeme rağmen hiçbir şey yapılmadı. Kaymakam değişti yeni gelene de arz ettim sonuç aynı. Daha sonra tayinim çıktı ancak aklım orada kaldı. O ilçede tanıdık bir esnaf ricam üzerine bu kapı eksikliğinin ileride tehlike arz edebileceğine dikkat çekerek bu işi ücret talep etmeden yapabileceğine dair bir dilekçe verdi. Dilekçenin bir nüshası bende. Ancak yine bir sonuç çıkmadı.
Bu konuyu değişik avukat arkadaşlarla görüştüm muhtelif cevaplar aldım. Örneğin:
-Yazılı bir görevlendirme ve ücret alınmadığı ayrıca bu, öğretmenin işi olmadığı için sorumlu olunmadığı
-Yazılı bir görevlendirme ve ücret alınmadıysa da sorumlu olunduğu ancak dilekçeyle bildirim halinde sorumluluğun ilgilere ait olacağı
-Yazılı bir görevlendirme ve ücret alınmasa da kusura bakılacağı, kusur oranında sorumluluk
-Yazılı bir görevlendirme ve ücret alınmadığı ve kat-ı alaka olduğundan sorumlu olunmadığı dilekçe ile durumun bildiriminde de sorumluluk (suç kabulü anlamında) olacağı
Bu durumda
-Yazılı bir görevlendirme ve ücret alınmadığından sorumluluğum var mı varsa ne derece sorumluyum?
-Sorumluysam o esnafın durumu dilekçeyle bildirmesiyle sorumluluğum biter mi?
-Teknik öğretmenin bu tür işleri yapma zorunluluğu ve sorumluluğu nedir?
Teşekkür ederim.
-
Re: Sorumluluk Haddi
sngezginci,Devlet memurları kanunda;Makam ve mevkisi ne olursa olsun,yasaların suç saydıgı verilen emirler YERİNE GETİRİLMEZ ancak,"AMİR YAZILI EMİR VERİRSE,SORUMLULUK EMRİ VERENE AİTTİR.
-
Sayın hocam kişisel olarak kaygınız anladığım kadarı ile kapının yada aksamının herhangi bir şekilde belli bir zamanda bir kişiye zarar vermesi halinde sorumluluğunuzun niteliği ile ilgilidir. Öncelikle belirtmek isterimki görevli olun veya olmayın sizin yaptığınız bir işde kusur ihmal veya hatanız mevcutsa vede bu hata nedeni ile herhangi bir kişiin zararı oluşursa zararın türüne göre (yaralanma) cezai veya (maddi kayıp) hukuki sorumluluğunuz her zaman vardır. Ancak gerek olayda eksikliğin sizden kaynaklanmaması, gerek yükümlülüğünüzü yerine getirmiş olmanız, gerekse talimat vermesi gerekli kişilere sorunu ve içeriğini belirtmiş olmanız , gereksede olayın üzerinden belli bir zaman geçmiş olması nedeni ile sorumluluğunuz olmayaağı kanaatindeym.
-
Sayın DANIŞ
*Süreden kasıtınız nedir ve ne kadardır?
*Mevzuuyu sözlü olarak iletmiştim ancak esnaf arkadaş yazılı dilekçe ile ücretsiz yapımına talip olmuştu. illa benim dileçkçe ile haberdar etmem gerekiyor mu?
Teşekkür ederim.
-
Sayın DANIŞ
*Süreden kasıtınız nedir ve ne kadardır?
*Mevzuuyu sözlü olarak iletmiştim ancak esnaf arkadaş yazılı dilekçe ile eksiklik olduğunu söyleyip ücretsiz yapımına talip olmuştu. illa benim de dilekçe ile haberdar etmem gerekiyor mu?
Teşekkür ederim.