Miras Kaçırmaya Tedbir Almak
Öncelikle vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Babamın ikinci evliliği ve elinde olan mallar da ona annesi tarafından kaldı,uzun süredir de aramız açık olduğundan ,duyumlarım bana birşey bırakmayacağı yönünde .İlk evliliğimden olan oğluma bırakacağı yönünde ,eğer bırakırsa velayeti annesinde olan oğlumun doğal olarak bana kalması gereken mirası alacağı anlamınımı taşır ?
1- Benden mal kaçırması sözkonusumu ,eğer sözkonusu ise ne gibi tedbirler alabilirim ?
2- Babamın ikinci eşinin pay oranı nedir ?
3- Benden sakındığı mirası ,beni atlayarak oğluma bırakması sözkonusumu ?
Tekrar Teşekkür Ederim
Re: Mİras KaÇirmaya Tedbİr Almak
Alıntı:
turkbone rumuzlu üyeden alıntı
Babamın ikinci evliliği (...) duyumlarım bana birşey bırakmayacağı yönünde.
0 - İlk evliliğimden olan oğluma bırakacağı yönünde ,eğer bırakırsa velayeti annesinde olan oğlumun doğal olarak bana kalması gereken mirası alacağı anlamınımı taşır ?
1- Benden mal kaçırması sözkonusumu ,eğer sözkonusu ise ne gibi tedbirler alabilirim ?
2- Babamın ikinci eşinin pay oranı nedir ?
3- Benden sakındığı mirası ,beni atlayarak oğluma bırakması sözkonusumu ?
Sorularınızın cevabı medeni kanunun miras ile ilgili hükümlerinde:
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=3
0- MK 510. madde uyarınca sizi mirasçılıktan çıkarırsa, MK 511 uyarınca size kalacak olan pay alt soyunuza (çocuklarınıza, onlar vefat ederse onların çocuklarına) kalır, çocuklarınız yoksa babanızın diğer mirasçılarına kalır.
1- MK 510 uyarınca mirasçılıktan çıkarılırsanız birşey yapamazsınız.
2- MK 499 uyarınca babanız vefat ettiğinde onunla nikahlı olan eş, babanızın alt soyu mirasçıysa 1/4 pay alır.
3- Tek oğlunuza değil, başka bir mirastan çıkarma işlemi olmazsa sizin bütün çocuklarınıza bırakmış olur.
Re: Mİras KaÇirmaya Tedbİr Almak
Sayın ma_cera bu konuda da verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim,
fakat
'' MADDE 510.- Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:
1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.''
kanunda belirlenen ölçütlerin oluştuğunun tespiti nasıl yapılacak ve mirasbırakan verdiği kararı uygulama şekli nedir? (dava açacak !! )
teşekkür ederim